Zwerfafval opruimen

Ligt er zwerfafval op de stoep in uw wijk? Dan kunt u dat opruimen, om zo de wijk netjes te houden. Zo heeft u een schone buurt, en hebben we samen een schone gemeente!

In Dijk en Waard zetten veel inwoners zich (vrijwillig) in om zwerfafval te ruimen. Dit zijn onze Zappers (zwerfafvalpakkers). Zij ruimen bijvoorbeeld zwerfafval op wanneer ze een rondje wandelen of tijdens het uitlaten van de hond. Zappers ontvangen van de gemeente opruimspullen, zoals een grijper en houder voor een afvalzak.

Zapper worden of een opruimactie houden

Wilt u ook Zapper worden en gratis opruimspullen ontvangen? Of bent u van plan om een opruimactie te organiseren met meerdere personen? Via onderstaande knop geeft u dit aan ons door.

Aanmelden/aanvragen

Blikjes zijn ontzettend schadelijk voor dieren, planten en de natuur. Daarom komt er per 1 april 2023 statiegeld op blikjes. Omdat dit nog even duurt, voert de gemeente actief actie tegen blikjes als zwerfafval. In een campagne roepen we op om ook te 'gaan' voor een blikvrije gemeente, sportclub, berm of straat. Een kleine moeite en er wordt veel schade en leed mee voorkomen.

Gemiddeld duurt het 50 jaar voordat een blikje verteerd is. Blikjes bevatten inkt en een plastic coating. De inkt lekt in de grond en de plastics –die nooit vergaan– vallen uit elkaar in microplastics. Microplastics stromen via grondwater naar zee en komen in de voedselketen terecht. Nog schadelijker is het wanneer een berm, waar blikjes in liggen, wordt gemaaid. Blikjes worden gemaakt van aluminium, dat niet wordt herkend door de metaaldetector in de maaimachine. Hierdoor worden de blikjes tot kleine scherven vermalen. Het maaisel met deze scherven wordt uiteindelijk veevoer. Het gevolg is dat zo’n 4.000 koeien in Nederland overlijden aan de scherven in hun maag.

De gemeente werkt met deze campagne ook samen met sportverenigingen uit Dijk en Waard. Samen met hen zetten wij ons actief in om blikjes in de bermen en rondom sportvelden tegen te gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van en over zwerfafval en de Zappers uit Dijk en Waard? Meld u aan voor onze e-mailnieuwsbrief via onderstaande knop. U ontvangt dan ongeveer 6 keer per jaar het laatste nieuws, campagnes en handige tips. Ook leest u meer over de Zappers die actief zijn in Dijk en Waard.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ligt er op een locatie heel veel zwerfafval, of merkt u dat er vaak zwerfafval op de stoep ligt? Doe dan een melding. Dan kunnen onze medewerkers langsgaan om het zwerfafval op te ruimen.

Melding doen

Heeft u opmerkingen over bijvoorbeeld afval, waterkwaliteit, verlichting of iets anders in het Park/Strand van Luna of het Geestmerambacht? Neem dan contact op met Recreatieschap Geestmerambacht. Bekijk de contactgegevens op Geestmerambacht.nl.