Erkenning en ouderlijk gezag

Als 2 mensen samen een kind krijgen en niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan heeft het kind voor de wet 1 ouder: de biologische moeder. De erkenner (vader of duomoeder) moet eerst het kind erkennen om voor de wet ook ouder te worden van het kind. De persoon die het kind erkent hoeft niet de biologische ouder te zijn.

Erkenning kunt u regelen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte. Ieder kind moet apart worden erkend en de moeder moet altijd toestemming geven. Lees hieronder hoe het werkt.

Erkennen kan op 3 momenten

Wilt u wettelijk vader of duomoeder zijn van een kind, zonder dat u een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan? Dan kunt u het kind erkennen. Dit betekent dat u voor de wet de ouder van het kind wordt. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn. 

Erkenning kan op 3 momenten: tijdens de zwangerschap, bij de aangifte van de geboorte of ná de aangifte van geboorte.

Eerste kind

Voor het erkennen van uw ongeboren 1e kind komt u samen naar het gemeentehuis. U neemt beiden mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsdocument).

2e of volgend kind uit dezelfde relatie

Zolang ouders niet met elkaar getrouwd zijn, moet elk volgend kind erkend worden. Bent u de vader of duomoeder en heeft u al een eerder kind uit dezelfde relatie erkend? Dan hoeft de moeder niet mee. Als erkenner neemt u wel het volgende mee naar de afspraak:

Wilt u het kind erkennen bij de aangifte van de geboorte? Dan moet de moeder toestemming geven. Dit moet in persoon aan de balie in de gemeente waar uw kind geboren is. Erkennen tijdens de zwangerschap heeft daarom de voorkeur. Bekijk meer informatie op de pagina geboorte doorgeven.

Heeft een kind (nog) geen wettelijke ouder? Dan kan het worden erkend. Dit kan alleen met toestemming. De erkenner (vader of duomoeder) krijgt automatisch het gezag als het kind minderjarig is. Erkenning na geboorteaangifte kan in elke gemeente in Nederland.

Eerste kind

Voor de erkenning van uw 1e kind komt u samen naar het gemeentehuis. U neemt beiden mee naar de afspraak:

  • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsdocument).

2e of volgend kind uit dezelfde relatie

Zolang de ouders niet met elkaar getrouwd zijn, moet elk volgend kind erkend worden. Bent u de vader of duomoeder en heeft u al een eerder kind uit dezelfde relatie erkend? Dan hoeft de moeder niet mee. De erkenner neemt wel het volgende mee naar de afspraak:

Een kind kan worden erkend zolang er geen vader of duomoeder/duovader in zijn of haar geboorteakte is opgenomen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar is ook toestemming van het kind zelf nodig. Het kind moet dan bij de erkenning aanwezig zijn.

Afspraak maken

Keuze achternaam

Bij de erkenning van uw 1e kind kunt u een achternaam kiezen. De moeder moet dan wel bij deze afspraak aanwezig zijn. Alle kinderen uit dezelfde relatie krijgen dezelfde achternaam als het 1e kind. Er zijn 3 keuzes:

  • achternaam van de moeder,
  • achternaam van de erkenner (vader of duomoeder/duovader),
  • of een combinatie van de achternamen. 

In het jaar 2024 is er een overgangsregeling om kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren een gecombineerde achternaam te geven. Op de pagina Gecombineerde achternaam vindt u hier meer informatie over.

Ouderlijk gezag

Erkenning na 1 januari 2023

Bent u niet gehuwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Sinds 1 januari 2023 krijgt de erkenner (vader of duomoeder/duovader) bij het erkennen van het kind ook automatisch het ouderlijk gezag. U hoeft het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank.

Meer informatie vindt u op de site van Rijksoverheid.

Erkenning vóór 1 januari 2023 

Bent u niet gehuwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Als u heeft erkend vóór 1 januari 2023, heeft u niet automatisch het gezamenlijk ouderlijk gezag over het kind.

U kunt ouderlijk gezag schriftelijk aanvragen bij de rechtbank of online via rechtspraak.nl. Voor een online aanvraag heeft u een DigiD inlogcode nodig. De (meerderjarige) moeder waaruit het kind wordt geboren, heeft automatisch ouderlijk gezag.

Gehuwd of geregistreerd partnerschap

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan heeft u automatisch samen het ouderlijk gezag over de kinderen die binnen het huwelijk worden geboren, en over de kinderen die vóór het huwelijk door de vader of de duomoeder/duovader zijn erkend.