Naamgebruik

Bent u getrouwd (geweest) of geregistreerd partner (geweest)? Dan kunt u zelf bij de gemeente aangeven hoe alle overheidsinstanties u kunnen aanschrijven. Dit heet naamgebruik.

U kunt uw naamgebruik direct online regelen.

Inloggen met DigiD Naamgebruik regelen

Mogelijkheden voor naamgebruik

  • eigen achternaam
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner vóór de eigen achternaam
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner na de eigen achternaam

Kosten

Het veranderen van naamgebruik is gratis.

Uw officiële eigen achternaam verandert niet door het wijzigen van uw naamgebruik. De achternaam die u aangeeft bij naamgebruik wordt gebruikt in brieven van de gemeente, de belastingdienst of uw pensioenfonds. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels van de gemeente staat altijd uw eigen achternaam.

Meisjesnaam in trouwboekje

Een Nederlandse vrouw die in Nederland trouwt, houdt altijd haar meisjesnaam. Dit betekent dat in het trouwboekje bij geslachtsnaam vóór het huwelijk en bij geslachtsnaam ná het huwelijk haar meisjesnaam staat.

Bent u gescheiden, weduwe of weduwnaar, of is uw geregistreerd partnerschap beëindigd? U kunt de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken. Voorwaarde is dat u inmiddels niet met iemand anders getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

Het wijzigen van uw voornaam gaat via de rechtbank. U heeft hierbij een advocaat nodig. Na ontvangst van de uitspraak van de rechter, verwerkt de gemeente de wijziging.

U kunt een andere achternaam aanvragen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justis). Op de website van Dienst Justis leest u de voorwaarden. Na ontvangst van het besluit verwerkt de gemeente de wijziging.

U kunt uw naamgebruik ook op het gemeentehuis regelen. Neem hiervoor contact op met de gemeente.