Wijziging afvalinzameling voor beter afval scheiden

De afvalinzameling in Dijk en Waard verandert per 1 januari 2024. Dit heeft de gemeenteraad op 10 oktober besloten. Daarmee wordt het inzamelen van huishoudelijk afval in heel Dijk en Waard gelijk.

Dit zijn de wijzigingen:

  • Afvalbak met groene deksel (gft): 1 keer in de 2 weken
  • Afvalbak met oranje deksel (PMD): 1 keer in de 2 weken
  • Afvalbak met grijze deksel (restafval): 1 keer in de 4 weken

Waarom verandering?

Het besluit is ontstaan vanwege van de fusie tussen voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. De gemeente heeft 2 jaar de tijd om alle verordeningen, regels en werkwijzen gelijk te trekken. Inwoners van voormalige gemeente Langedijk waren gewend dat elke afvalbak eens in de 3 weken werd geleegd. Inwoners van voormalige gemeente Heerhugowaard waren gewend dat de afvalbakken eens in de 2 weken werden geleegd. Voor alle inwoners in Dijk en Waard vraagt de wijziging om aanpassingen. De frequentie voor afvalinzameling is vastgelegd in het grondstoffenbeleidsplan en de Afvalstoffenverordening Dijk en Waard 2024.

Ophaaldagen

Voor bijna alle inwoners verandert er iets. Voor elk huishouden met tenminste 1 van de 3 afvalbakken wijzigen de ophaaldagen. Wanneer de gemeente welke afvalbak komt legen in welke wijk is nu nog niet bekend. Stadsbedrijf, de afdeling die zich bezighoudt met afvalinzameling, heeft nu de tijd om de nieuwe werkwijze te organiseren. De gemeente informeert inwoners in de komende maanden over de gewijzigde ophaaldagen en afval scheiden.

Beter afval scheiden 

De nieuwe inzamelfrequentie is erop gericht om beter afval te scheiden. Met het scheiden van gft en PMD houden we waardevolle grondstoffen over die goed recyclebaar of herbruikbaar zijn. Hoe beter inwoners het afval scheiden, des te minder restafval er overblijft. Daarom is besloten de afvalbak met grijze deksel minder vaak te legen dan de andere 2 afvalbakken. Er verandert niets voor ondergrondse containers. Ook komen er meer afvalinzamelpunten in bestaande wijken, waar inwoners glas, oud papier, textiel en plastic heen kunnen brengen. In Heerhugowaard is dit vaak al goed geregeld, in de dorpen van voormalig Langedijk komen er meer inzamelcontainers bij. 

Is het ophalen van het restafval 1 keer in de vier weken wel voldoende?

Als u de grondstoffen gft, oud papier en karton en PMD verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik goed apart houdt, blijft nog maar weinig restafval over. Het eens in de vier weken legen van de restafvalbak is dan voldoende. Het zijn ook juist de PMD verpakkingen en lege pakken die veel ruimte innemen, wel 60% van de restafval-afvalbak. Op de pagina Restafval vindt u meer informatie over het voorkomen van stankoverlast van uw grijze bak.

Kosten en service van afvalinzameling

Het inzamelen van gescheiden afval heeft een kostenbesparend effect, want restafval verwerken kost steeds meer geld.

De afvalstoffenheffing gaat over het totaal van kosten en inkomsten, die de gemeente maakt rond de inzameling en verwerking van afval en grondstoffen. Wanneer door het beter scheiden, minder kosten hoeven worden gemaakt voor verwerking, dan heeft dit effect op de afvalbeheerkosten. Financiƫle voordelen binnen het afvalbeheer moeten ten goede komen aan inwoners van de gemeente. Dit is ook opgenomen in het Grondstoffenbeleidsplan.

In Dijk en Waard gelden al dezelfde tarieven voor de afvalstoffenheffing per heffingscategorie (eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens) sinds de fusie van 1 januari 2022. Deze verandert nu niet. De service van ophalen was alleen nog niet gelijkgetrokken.

Blijf op de hoogte 

Download de gratis app Afvalwijzer of kijk op www.mijnafvalwijzer.nl om op de hoogte te blijven van het nieuwe inzamelschema. Tip: zet in de app notificaties aan, dan komt er een seintje als het tijd is om de afvalbak aan de weg te zetten. Ook de nieuwe afvalkalender voor 2024 wordt tegen die tijd toegevoegd aan de app en de website.