Bijstand voor zelfstandigen

Bent u ondernemer en heeft u tijdelijk financiële problemen? Moet u stoppen met uw bedrijf of wilt u vanuit de bijstand ondernemer worden?

In bepaalde gevallen kunt u dan een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Dit is een tijdelijke uitkering of tijdelijk bedrijfskapitaal (lening).

Pre starter

Hebt u een bijstandsuitkering en wilt u zelfstandig ondernemer worden. Dan kunt u mogelijk u een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen.
U spreekt dan met de gemeente een voorbereidingsperiode af. Tijdens deze periode blijft u gewoon uw uitkering ontvangen. U heeft geen sollicitatieplicht.

Startende ondernemers

Start u vanuit de bijstand als ondernemer, dan moet u eerst een ondernemersplan schrijven. De gemeente beoordeelt dit ondernemersplan. Gaat het om een levensvatbaar bedrijf en voldoet uw plan aan alle voorwaarden? Dan beslist de gemeente over de hoogte en duur van de uitkering.

U bent al ondernemer

Bent u al ondernemer en heeft u tijdelijk financiële problemen? Mogelijk kunt u ondersteuning krijgen van de gemeente. U krijgt dan een periodieke uitkering en/of bedrijfskapitaal. Voorwaarde is dat het bedrijf wel levensvatbaar moet zijn. 

Oudere zelfstandigen

Bent u geboren voor 1 januari 1960 en ondernemer. Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een periodieke uitkering en/of bedrijfskrediet. Ook als uw bedrijf niet langer levensvatbaar is. 

Stoppen met uw bedrijf

Als u moet stoppen met uw bedrijf kunt u mogelijk financiële ondersteuning krijgen. U krijgt dan tijdens de afbouwfase van uw bedrijf, een aanvullende periodieke uitkering.

Meer informatie

De gemeente beslist over het recht op ondersteuning. De gemeente beslist ook over de hoogte van de uitkering. Wilt u meer informatie over het Besluit bijstand voor zelfstandigen (Bbz)? Op de website van Zaffier kunt u alle informatie vinden.

De website van Zaffier