Oplaadpunten elektrische auto's

In Dijk en Waard staan openbare oplaadpalen. Hier kunt u uw elektrische auto opladen, als u niet op eigen terrein kunt parkeren en opladen. MRA Elektrisch organiseert deze openbare laadpalen voor de gemeente. Wilt u dat er een publieke oplaadpaal bij u in de buurt wordt geplaatst? Dan kunt u een verzoek tot plaatsing indienen via de site van MRA Elektrisch.

Vraag een openbare laadpaal aan

Voorwaarden

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een verzoek te kunnen indienen:

  • U heeft een elektrische auto die minimaal 45 kilometer elektrisch kan rijden.
  • U kunt niet opladen op eigen terrein.
  • Binnen 200 meter loopafstand van uw woon- of werkadres is geen bestaand oplaadpunt.

Er wordt per elektrische auto maximaal 1 verzoek behandeld.

Kosten

Het plaatsen van een openbare laadpaal is gratis.

Openbare laadpalen in Dijk en Waard

In de gemeente zijn al openbare laadpalen geplaatst. Bekijk de locaties op deze kaart.

Gemeente Dijk en Waard heeft 280 locaties aangewezen waar komende 5 jaar een laadpaal voor elektrische auto’s geplaatst kan worden. Deze locaties staan in het Laadplan 2027. 

Reageer tussen 18 november tot 31 december 2022 

Benieuwd of er bij u in de buurt ook een laadpaal gepland staat? Bekijk dan hieronder het laadplan 2027. U kunt van 18 november tot 31 december 2022 reageren op een mogelijke locatie voor een nieuwe laadpaal door in de online kaart op een locatie te klikken. Vervolgens kunt u een reactie achterlaten. In januari 2023, zodra de gemeente alle zienswijzen heeft voorzien van een reactie, vindt u op deze website een terugkoppeling en de kaart met de definitieve mogelijke locaties.

Bekijk de online kaart

Hoe zijn de locaties van de toekomstige laadpalen uitgekozen?

Alle locaties zijn bepaald op basis van data over de verwachte groei van het aantal elektrische auto’s. Hierbij is onder andere rekening gehouden met de al aanwezige stroomkabels in de grond, met bomen, ander groen en waar mogelijk ook met de aanwezige parkeerdruk. 

De nieuwe punten die in het laadplan genoemd worden, zijn locaties waar de gemeente het wenselijk acht om een laadpaal neer te zetten om zo een zo volledige mogelijke dekking over de gemeente te krijgen. Let op: het gaat om geplande locaties, er kunnen dus nog locaties wijzigen of vervallen.

Wanneer komt er een nieuwe laadpaal?

Pas na een aanvraag komt er een laadpaal. Er kunnen nog locaties wijzigen of vervallen. De definitieve locaties worden vastgesteld met een verkeersbesluit. Op de hoogte blijven van deze verkeersbesluiten? U kunt zich aanmelden voor de e-mailservice van de overheid via overheid.nl. Vul bij stap 1 uw e-mailadres en postcode in en kies bij stap 2 voor de optie ‘Verkeersbesluit’ onder ‘Rondom een adres’. Dan ontvangt u een bericht zodra er een verkeersbesluit is genomen voor uw postcodegebied.

Blijven er wel genoeg gewone parkeerplaatsen over?

Zolang er nog geen laadpaal is, blijven de parkeerplaatsen voor iedereen beschikbaar. De gemeente plaatst de 280 laadpalen niet in 1 keer. Pas na een aanvraag van een inwoner wordt een laadpaal geplaatst en worden 2 parkeervakken gereserveerd voor uitsluitend het opladen van elektrische voertuigen. Als de vraag beperkt is en de parkeerdruk hoog, dan kan de gemeente er voor kiezen om niet meteen 2 parkeerplaatsen te reserveren, maar in eerste instantie 1 parkeerplaats. 

De tarieven voor de stroom bij de openbare laadpalen verschillen per paal. De prijs hangt af van de exploitant en van de leverancier van uw laadpas.

Wilt u een oplaadpunt in uw garage of op uw eigen oprit? Dan kunt u terecht bij een lokaal installatiebedrijf. De gemeente geeft geen subsidie op het plaatsen van laadpalen.

Het is niet toegestaan om een elektrische auto op de openbare weg te laden, via een stroomaansluiting vanaf het eigen erf. Dit heeft onder andere te maken met veiligheid, aansprakelijkheid, en de verdeling en beschikbaarheid van openbare parkeerplaatsen.

Wordt de parkeerplaats bij een openbare laadpaal regelmatig bezet door niet-elektrische auto’s? Of staat er langere tijd een elektrische auto die allang is opgeladen? Doe melding bij de gemeente.

Melding doen