Oplaadpunten elektrische auto's

In Dijk en Waard staan openbare oplaadpalen. Kunt u niet op eigen terrein parkeren en opladen? Dan kunt u uw elektrische auto opladen bij een openbare laadpaal. MRA Elektrisch organiseert deze openbare laadpalen voor de gemeente. Wilt u dat er een openbare oplaadpaal bij u in de buurt komt? Dan kunt u een verzoek tot plaatsing indienen via de site van MRA Elektrisch.

Openbare laadpaal aanvragen

Voorwaarden

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een verzoek te kunnen indienen:

  • U heeft een elektrische auto die minimaal 45 kilometer elektrisch kan rijden.
  • U kunt niet opladen op eigen terrein.
  • Binnen 200 meter loopafstand van uw woon- of werkadres is geen bestaand oplaadpunt.

Let op: per elektrische auto wordt er maximaal 1 verzoek behandeld.

Kosten

Het plaatsen van een openbare laadpaal is gratis.

Openbare laadpalen in Dijk en Waard

In de gemeente zijn al openbare laadpalen geplaatst. Bekijk de locaties op deze kaart.

De gemeente Dijk en Waard heeft 285 plekken gekozen waar in de komende 5 jaar laadpalen geplaatst kunnen worden voor elektrische auto's. Deze plekken stonden in de Laadkaart 2027.

Tussen november en december 2022 was het 6 weken lang mogelijk om te reageren op deze 285 plekken. De gemeente heeft 160 reacties ontvangen, waarvan 85 positief waren en 75 negatief. De reacties wisselden van positief (kan de laadpaal snel worden geplaatst?) tot negatief (hier absoluut geen laadpaal!). Soms is de geplande plek voor een laadpaal veranderd vanwege de parkeerdruk en in sommige gevallen is de geplande plek helemaal weggehaald. In januari 2023 heeft de gemeente gereageerd op alle reacties (zienswijzen) van inwoners. De gemeente geeft bij elke locatie antwoord op de vraag of een reactie heeft geleid tot veranderingen. Bekijk het overzicht zienswijzen Laadkaart 2027 (xlsx, 30 KB).

De overgebleven (veranderde) plekken zijn nu ‘voorkeurslocaties’ en staan op de site laadkaart.mrae.nl van MRA Elektrisch. Is een aanvraag voor een laadpaal goedgekeurd? Dan wordt het proces voor plaatsing gestart op de dichtstbijzijnde voorkeurslocatie.

Hoe zijn de plekken voor de toekomstige laadpalen gekozen?

De locaties zijn bepaald aan de hand van gegevens over hoeveel elektrische auto's er verwacht worden. Hierbij is gekeken naar al aanwezige stroomkabels in de grond, bomen en ander groen. En waar nodig, ook naar hoe druk het is met parkeren. De nieuwe plekken die in het plan staan, zijn gekozen om ervoor te zorgen dat overal in de gemeente genoeg laadmogelijkheden zijn.

Hoe vraag ik een openbare laadpaal aan?

Doe een aanvraag om een openbare laadpaal in uw buurt te krijgen via de website laadpaal.mrae.nl. Pas nadat u een aanvraag heeft gedaan, kan de laadpaal worden geplaatst.

Om een aanvraag te doen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • U heeft een elektrische auto die minimaal 45 kilometer per uur elektrisch rijdt.
  • U heeft geen mogelijkheid om op te laden op uw eigen terrein.
  • Binnen 200 meter loopafstand van uw huis of werkplek is er geen bestaande oplaadpaal.

Let op: per elektrische auto wordt er maximaal 1 verzoek behandeld.

Hoe lang duurt het voordat de laadpaal komt nadat ik die heb aangevraagd?

Het duurt ongeveer 1 jaar voordat de laadpaal buiten staat en werkt. Dat is lang, maar er is niet genoeg materiaal en personeel om de laadpalen snel te plaatsen. Dat is overal ter wereld zo.

Wat kan ik doen tegen de komst van een laadpaal in mijn straat?

Bent u het niet eens met de komst van een laadpaal in uw straat, dan kunt u actie ondernemen. De gemeente bepaalt de definitieve locaties voor laadpalen via een verkeersbesluit. Dit besluit wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad. Als betrokken persoon heeft u na publicatie 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen het verkeersbesluit. Als er geen bezwaren binnenkomen, wordt de laadpaal geplaatst. Zijn er wel bezwaren? Dan kijkt de gemeente of er een goede reden is om bezwaar te maken. En of er iets moet worden veranderd aan het oorspronkelijke voorstel.

Wilt u op de hoogte blijven van verkeersbesluiten? Meld u dan aan voor de e-mailservice via overheid.nl:

  1. Vul bij stap 1 uw e-mailadres en postcode in.
  2. Kies bij stap 2 voor de optie ‘Verkeersbesluit’ onder ‘Rondom een adres’.

Zo ontvangt u automatisch een bericht zodra er een verkeersbesluit is genomen voor uw postcodegebied.

Door de komst van de laadpaal is het nog drukker dan eerst met parkeren in de straat. Kan de laadpaal weg of kunnen er meer parkeerplaatsen komen? 

Het plaatsen van een laadpaal zorgt bijna niet voor een hogere parkeerdruk in uw straat of buurt. Het aantal parkeerplekken verandert namelijk niet. Ook het aantal auto’s in de wijk verandert niet. Alleen niet-elektrische auto’s kunnen niet meer op de parkeerplaatsen bij de laadpaal staan. De parkeerdruk is met name in de avond en ’s nachts hoog. Op die momenten worden ook de meeste elektrische auto’s opgeladen. De elektrische auto’s staan dan bij de laadpaal te laden en staan niet meer ergens anders in de buurt geparkeerd. Ergens anders is dus een plek vrij gekomen.

Als de laadbehoefte bij een laadpaal beperkt is en de parkeerdruk hoog, dan kan de gemeente er voor kiezen om niet 2 parkeerplaatsen te reserveren, maar 1 parkeerplaats. De gemeente kan dit bepalen aan de hand van de verbruiksdata van de laadpaal.

Er worden geen extra parkeerplaatsen aangelegd.

De laadpaal staat voor mijn huis, ik parkeer daar altijd. Kan de laadpaal verplaatst worden? 

Wij kunnen ons voorstellen dat het vervelend is dat u niet meer vlak voor uw deur kunt parkeren. De parkeerplekken in de straat zijn echter openbaar en niet alleen bestemd voor uw auto. De gemeente vindt het gebruik van elektrische auto’s belangrijk in het kader van de luchtkwaliteit en de klimaatopgave. Wij zullen een geplaatste laadpaal niet verplaatsen. Aan het plaatsen van een laadpaal is een zorgvuldig proces vooraf gegaan. In de buurt zijn vaak nog voldoende parkeerplekken beschikbaar, maar soms op iets grotere afstand. 

De laadpaal staat in het zicht van mijn woning, ik kijk er recht op. Kan de laadpaal worden verplaatst? 

Bij het zoeken van een plek, kijken we naar verschillende criteria. Zo wordt er gezocht naar plekken die het netwerk dekkend maken, de loopafstand voor de aanvrager(s), maar moeten we ook rekening houden met de ruimte die beschikbaar is. De locatie die is gekozen, voldoet het meest aan alle wensen/eisen. We snappen dat het vervelend is dat u voelt dat uw uitzicht minder is, maar dit is helaas voor ons geen reden om de laadpaal te verplaatsen.

De laadpaal in mijn straat heeft een storing. Kan dit gerepareerd worden? 

Op de laadpaal staat een storingsnummer. U kunt dit telefoonnummer bellen en doorgeven wat de storing is. Het oplossen van de storing is aan de exploitant van de laadpaal, hierin speelt de gemeente geen rol.

Mag ik vanuit mijn woning of vanaf eigen erf een laadkabel over de openbare weg of stoep laten lopen naar mijn auto? 

Het is niet toegestaan om een laadkabel over de stoep of openbare weg te laten lopen om daar een elektrische auto op te laden. Dit heeft onder andere te maken met veiligheid (struikelen, elektra), aansprakelijkheid, en de verdeling en beschikbaarheid van openbare parkeerplaatsen. Daarnaast is het voor rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens lastig om over de kabel heen te gaan.

Oplaadpunt op eigen terrein

Wilt u een oplaadpunt in uw garage of op uw eigen oprit? Dan kunt u terecht bij een lokaal installatiebedrijf. De gemeente geeft geen subsidie op het plaatsen van laadpalen.

Laadpunt bezet door niet-elektrische auto

Wordt de parkeerplaats bij een openbare laadpaal regelmatig bezet door niet-elektrische auto’s? Of staat er langere tijd een elektrische auto die allang is opgeladen? Doe hiervan dan melding bij de gemeente. 

Tarieven stroom openbare laadpalen

De tarieven voor de stroom bij de openbare laadpalen verschillen per paal. De prijs hangt af van de exploitant en van de leverancier van uw laadpas.

De tarieven voor de stroom bij de openbare laadpalen verschillen per paal. De prijs hangt af van de exploitant en van de leverancier van uw laadpas.

Wilt u een oplaadpunt in uw garage of op uw eigen oprit? Dan kunt u terecht bij een lokaal installatiebedrijf. De gemeente geeft geen subsidie op het plaatsen van laadpalen.

Het is niet toegestaan om een elektrische auto op de openbare weg te laden, via een stroomaansluiting vanaf het eigen erf. Dit heeft onder andere te maken met veiligheid, aansprakelijkheid, en de verdeling en beschikbaarheid van openbare parkeerplaatsen.

Wordt de parkeerplaats bij een openbare laadpaal regelmatig bezet door niet-elektrische auto’s? Of staat er langere tijd een elektrische auto die allang is opgeladen? Doe melding bij de gemeente.

Melding doen