Parkeervergunning voor bewoners

In sommige gebieden in Dijk en Waard heeft u een parkeervergunning nodig om daar te mogen parkeren. Parkeervergunningen zijn 1 jaar geldig van 31 januari tot en met 31 januari.

Inloggen met DigiD Parkeervergunning aanvragen/verlengen

Nieuw: zelf parkeervergunning verlengen voor 2023

Sinds november 2022 zijn de regels rondom parkeervergunningen veranderd. Deze worden niet meer automatisch verlengd. U moet zelf een nieuwe parkeervergunning aanvragen via bovenstaande knop. Als u de aanvraag indient voor 1 januari 2023 ontvangt u de parkeervergunning uiterlijk 31 januari 2023. Uw nieuwe vergunning is 1 jaar geldig tot 31 januari 2024.

Het tarief voor parkeervergunningen en -ontheffingen in 2023 is € 0,- gebleven. Bezoekerspassen worden wel nog automatisch verlengd, daarvoor hoeft u dus geen actie te ondernemen.

Voorwaarden parkeervergunning

 • U moet als eigenaar van de auto op het adres wonen waar de vergunning nodig is.
 • Heeft u meer dan 1 auto? Dan kunt u voor elke auto op uw adres een vergunning aanvragen.
 • Heeft u een parkeerplaats op eigen terrein? Dan komt pas de 2e auto in aanmerking voor een vergunning. Op de vergunning staan meerdere kentekens, zodat u kunt wisselen tussen de voertuigen.
 • Heeft u een leaseauto of bedrijfsauto, dan moet u aantonen dat u als hoofdgebruiker op het adres woont.

Op dit moment is er alleen rond het Stadshart en winkelcentrum Middenwaard een aantal vergunningszones elk aangeduid met een letter (B t/m H). Gaat u in een straat wonen in een van deze zones? Vraag dan een vergunning op kenteken aan.

Bekijk op de plattegrond (pdf, 2 MB) of in de onderstaande lijst waar een parkeervergunning nodig is.

 • Edelstenenwijk (zone B1): maandag tot en met zondag van 10.00 tot 20.00 uur.
 • Edelstenenwijk (zone B2): maandag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur.
 • Stadshart (zone C): maandag tot en met zondag van 10.00 – 20.00 uur
 • Molenwijk (zone D): maandag tot en met zondag van 10.00 – 20.00 uur
 • Schrijverswijk - Bomenwijk (zone F): maandag tot en met zondag van 10.00 – 20.00 uur
 • Gemeentehuis (zone G): maandag tot en met vrijdag van 7.00 – 17.00 uur
 • Basserhof (zone H): maandag tot en met zondag van 10.00 – 22.00 uur

Het Stationsgebied en Poort Halfweg (deelgebied Centrumwaard) is een blauwe zone. Binnen de blauwe zone kunt u voor kort parkeren gebruik maken van de parkeerschijf. Gaat u in het Stationsgebied wonen, dan is het in veel gevallen mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Voor Poort Halfweg is dit voor een beperkt aantal huishoudens mogelijk.

Als u een particuliere parkeervergunning heeft, ontvangt u ook 2 bezoekerspassen. Hiermee kan uw bezoek 4 uur parkeren in de toegewezen zone.

Aanhangers en caravans hebben geen vergunning nodig. Hiervoor geldt het aanwijsbesluit Kampeermiddelen van de Algemene Plaatselijke Verordening. Ze mogen slechts 3 dagen aan de weg staan. Anders riskeert u een bekeuring.

Gaat u verhuizen of doet u uw auto weg? Lever dan alle parkeervergunningen in bij de gemeente. Bij verhuizing kunt u de bezoekerspassen achterlaten in uw woning voor de nieuwe bewoners. 

Let op! De nieuwe bewoners krijgen pas een vergunning als u de oude vergunning(en) heeft ingeleverd.

De vergunning is gebonden aan het kenteken van uw auto. Koopt u een andere auto? Wijzig dan uw kenteken door het online formulier hierboven in te vullen. 

 • In het gemeentehuis vraagt u een duplicaat aan. Neem contact met ons op om hier een afspraak voor te maken. 
 • Neem een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs) mee. 

Uw kwijtgeraakte parkeervergunning of bezoekerspas wordt geregistreerd als ongeldig. Vindt u deze na verloop van tijd terug, lever hem dan in bij de gemeente.