Identiteitskaart (ID-kaart)

Voor het aanvragen of ophalen van een ID-kaart komt u persoonlijk naar het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. Voor het aanvragen van een ID-kaart kunt vooraf uw gegevens alvast invullen en betalen, zodat uw bezoek korter duurt. Nadat u op het gemeentehuis bent geweest om een handtekening te zetten en uw pasfoto in te leveren, kunt u uw identiteitskaart na ongeveer 5 werkdagen ophalen of gratis thuis laten bezorgen.

Stap 1. Gegevens invullen

Door alvast uw gegevens online in te vullen en te betalen, duurt uw bezoek aan de balie korter. Klik daarvoor op de onderstaande knop. Maak daarna ook nog online een afspraak. U moet namelijk altijd nog naar het gemeentehuis.

Inloggen met DigiD Gegevens invullen

Heeft u met spoed een nieuwe identiteitskaart nodig? Of wilt u liever niet vooraf uw gegevens invullen? Sla dan deze stap over en maak meteen online een afspraak.

Stap 2. Afspraak maken

Klik op de onderstaande knop om een afspraak te maken. Aan de balie controleren wij uw gegevens en handtekening. Ook levert u uw pasfoto in.

Een afspraak maken voor meerdere familieleden? Maak dan voor elke persoon apart een afspraak. Vraagt u een identiteitskaart aan voor een kind jonger dan 18 jaar? Dan moet de minderjarige altijd meekomen naar de afspraak. Dit geldt ook voor baby’s en jonge kinderen.

Afspraak maken ID-kaart aanvragen

Meenemen naar afspraak

Kom goed voorbereid naar uw afspraak en neem onderstaande dingen mee. Hiermee voorkomt u dat uw aanvraag vertraging oploopt of dat u een nieuwe afspraak moet maken.

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotocabine. Hier kunt u zelf pasfoto’s maken voor uw paspoort. De fotocabine is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.
 • Alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op uw naam staan, ook als ze niet meer geldig zijn. Heeft u geen oud reisdocument? Dan kunt u zich identificeren met een ander geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs.
 • Uw pinpas, als u stap 1 heeft overgeslagen en meteen een afspraak heeft gemaakt. Bij stap 1 kunt u alvast online voor uw ID-kaart betalen, zodat u dat niet meer in het gemeentehuis hoeft te doen.
 • Voor het aanvragen van een ID-kaart voor een minderjarig kind moeten ouder(s)/gezaghebbers schriftelijk toestemming geven. Meer informatie staat onder het kopje ID-kaart voor kind.

Stap 3. ID-kaart laten bezorgen

Na een week ontvangt u een e-mail om een bezorgafspraak te maken. U kunt uw identiteitskaart laten bezorgen op een adres in Nederland (thuis, werkplek of een ander adres), behalve op de Waddeneilanden. Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw identiteitskaart.
 2. Een week na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.
 3. U kiest de plaats, datum en dagdeel. Een dag voor de afspraak, na 21.30 uur, ontvangt u een tijdvenster van 2 uur waarbinnen de bezorger langskomt. U krijgt vooraf een foto van de bezorger die langskomt. 
 4. Zodra de bezorger onderweg is, ontvangt u een bericht met de geschatte aankomsttijd.
 5. Uw identiteitskaart wordt bezorgd.

Bij een spoedaanvraag kunt u niet laten bezorgen.

Kosten

ID-kaart Kosten
Vanaf 18 jaar € 70,35
Tot en met 17 jaar € 37,95
Spoedaanvraag Toeslag van € 53,00

Als uw kind jonger is dan 12 jaar, moet u als ouders allebei toestemming geven voor de identiteitskaart. Dit geldt alleen als u allebei het ouderlijk gezag hebt. Heeft de andere ouder geen gezag, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven. Heeft iemand anders het gezag over uw kind, dan moet die persoon toestemming geven (gezaghouder).

Uw kind moet zelf bij de aanvraag van de identiteitskaart aanwezig zijn. Ook bij het afhalen moet uw kind weer aanwezig zijn.

Beide ouders met kind mee naar de afspraak:

 • Neem allebei uw identiteitsbewijs mee.
 • Geef allebei toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). Dit kan op 3 manieren:
 1. Geef allebei online toestemming voor de aanvraag. Elke ouder vult het formulier apart in. 
 2. Print de toestemmingsverklaring (pdf, 190 KB) uit, vul deze in en onderteken het formulier allebei. U neemt het ingevulde toestemmingsformulier mee.
 3. Vul de toestemmingsverklaring aan de balie in en onderteken deze allebei.
 • Neem 1 recente kleurenpasfoto van het kind mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.
 • Neem alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

1 ouder met kind mee naar de afspraak:

 • Neem uw identiteitsbewijs mee.
 • Neem het identiteitsbewijs (of een kopie) van de andere ouder mee (als u allebei het gezag heeft).
 • De andere ouder geeft online toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). Elke ouder vult het formulier apart in. Liever niet online invullen? U kunt de toestemmingsverklaring (pdf, 190 KB) ook uitprinten, invullen en allebei ondertekenen. U neemt het ingevulde toestemmingsformulier mee.
 • Neem 1 recente kleurenpasfoto van het kind mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.
 • Neem alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

Komt uw kind alleen naar de balie?

Jonger dan 12 jaar:

 • Beide ouders geven online toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). Elke ouder vult het formulier apart in. Liever niet online invullen? U kunt de toestemmingsverklaring (pdf, 190 KB) ook uitprinten, invullen en allebei ondertekenen. Uw kind neemt het ingevulde toestemmingsformulier mee.
 • Uw kind neemt de identiteitsbewijzen (of een kopie) van beide ouders mee (als u allebei het gezag heeft).
 • Uw kind neemt 1 recente kleurenpasfoto van zichzelf mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.
 • Uw kind neemt zijn/haar Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

12 jaar en ouder:

 • Uw kind neemt 1 recente kleurenpasfoto mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.
 • Uw kind neemt zijn/haar Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) mee. Ook als deze niet meer geldig zijn.

Heeft u snel een nieuwe identiteitskaart nodig? Dan kunt u deze op werkdagen met spoed aanvragen. Als de aanvraag vóór 14.00 uur binnen is, kunt u uw identiteitskaart meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Nooddocument

Is de spoedprocedure niet snel genoeg voor u? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee. U leest er meer over op de site van Rijksoverheid.

Uw verloren of gestolen identiteitskaart meldt u bij de gemeente via de onderstaande knop. Dit is gratis. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Wilt u een nieuwe identiteitskaart? Dan moet u een afspraak maken om deze aan te vragen.

Verlies of diefstal doorgeven

Op het gemeentehuis regelen

 • Maak online een afspraak.
 • Neem een geldig legitimatiebewijs en een kleurenpasfoto die aan de eisen voldoet mee.
 • Tijdens de afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring en kunt u een nieuwe ID-kaart aanvragen.
Afspraak maken vermissing ID-kaart

Op de site van de Rijksoverheid leest u naar welke landen u met een Nederlandse ID-kaart mag reizen.