Identiteitskaart (ID-kaart)

Voor het aanvagen of vernieuwen van een identiteitskaart (ID-kaart) komt u persoonlijk naar het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak.

Voor het aanvragen of vernieuwen van een ID-kaart komt u persoonlijk naar het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. U kunt vooraf uw gegevens alvast invullen en betalen, zodat uw bezoek korter duurt.

Stap 1. Gegevens invullen

Door alvast uw gegevens online in te vullen en te betalen, duurt uw bezoek aan de balie korter. Klik daarvoor op de onderstaande knop. Maak daarna ook nog online een afspraak. U moet namelijk altijd nog naar het gemeentehuis.

Gegevens invullen

Heeft u met spoed een nieuwe identiteitskaart nodig? Of wilt u liever niet vooraf uw gegevens invullen? Sla dan deze stap over en maak meteen online een afspraak.

Stap 2. Afspraak maken

Klik op de onderstaande knop om een afspraak te maken. Aan de balie controleren wij uw gegevens en handtekening. Ook levert u uw pasfoto in.

Een afspraak maken voor meerdere familieleden? Maak dan voor elke persoon apart een afspraak. Vraagt u een identiteitskaart aan voor een kind jonger dan 18 jaar? Dan moet de minderjarige altijd meekomen naar de afspraak. Dit geldt ook voor baby’s en jonge kinderen.

Afspraak maken ID-kaart aanvragen

Meenemen naar afspraak

Kom goed voorbereid naar uw afspraak en neem onderstaande dingen mee. Hiermee voorkomt u dat uw aanvraag vertraging oploopt of dat u een nieuwe afspraak moet maken.

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid.  De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotocabine. Hier kunt u zelf pasfoto’s maken voor uw identiteitskaart.
 • Alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op uw naam staan, ook als ze niet meer geldig zijn. Heeft u geen oud reisdocument? Dan kunt u zich identificeren met een ander geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs.
 • Uw pinpas, de ID-kaart moet bij aanvraag worden betaald.
 • Voor het aanvragen van een ID-kaart voor een minderjarig kind moeten ouder(s)/gezaghebbers schriftelijk toestemming geven. Meer informatie staat onder het kopje  ID-kaart voor kind .

Stap 3. ID-kaart afhalen of laten bezorgen

Na ongeveer 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart afhalen of gratis laten bezorgen. U moet uw ID-kaart in elk geval binnen 3 maanden ophalen. Klik op de onderstaande knop om alvast een afspraak te maken om uw ID-kaart af te halen.

Afspraak maken ID-kaart afhalen

Bezorgen identiteitskaart

U kunt uw identiteitskaart gratis laten bezorgen op een adres in Nederland (thuis, werkplek of een ander adres), behalve op de Waddeneilanden.
Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw document.
 2. Binnen 5 werkdagen na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.

Kosten

ID-kaart Kosten
Vanaf 18 jaar € 68,50
Tot en met 17 jaar € 36,95
Spoedaanvraag Toeslag van € 51,60

Als uw kind jonger is dan 12 jaar, moet u als ouders allebei toestemming geven voor de identiteitskaart. Dit geldt alleen als u allebei het ouderlijk gezag hebt. Heeft de andere ouder geen gezag, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven. Heeft iemand anders het gezag over uw kind, dan moet die persoon toestemming geven (gezaghouder).

Uw kind moet zelf bij de aanvraag van de identiteitskaart aanwezig zijn. Ook bij het afhalen moet uw kind weer aanwezig zijn.

Beide ouders met kind mee naar de afspraak:

 • Neem allebei uw identiteitsbewijs mee.
 • Geef allebei toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). Dit kan op 2 manieren:
 1. Print de toestemmingsverklaring (docx, 475 KB) uit, vul deze in en onderteken het formulier allebei.
 2. Vul de toestemmingsverklaring in en onderteken deze allebei aan de balie.
 • Neem 1 recente kleurenpasfoto van het kind mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid .
 • Neem alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

1 ouder met kind mee naar de afspraak:

 • Neem uw identiteitsbewijs mee.
 • Neem het identiteitsbewijs (of een kopie) van de andere ouder mee (als u allebei het gezag heeft).
 • De andere ouder geeft online toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). U kunt ook de toestemmingsverklaring (docx, 475 KB)  uitprinten, invullen en allebei ondertekenen.
 • Neem 1 recente kleurenpasfoto van het kind mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid .
 • Neem alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

Komt uw kind alleen naar de balie?

Jonger dan 12 jaar:

 • De andere ouder geeft online toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). U kunt ook de toestemmingsverklaring (docx, 475 KB)  uitprinten, invullen en allebei ondertekenen.
 • Uw kind neemt de identiteitsbewijzen (of een kopie) van beide ouders mee (als u allebei het gezag heeft).
 • Uw kind neemt 1 recente kleurenpasfoto van zichzelf mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid .
 • Uw kind neemt zijn/haar Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

12 jaar en ouder:

 • Uw kind neemt 1 recente kleurenpasfoto mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid .
 • Uw kind neemt zijn/haar Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

Heeft u snel een nieuwe identiteitskaart nodig? Dan kunt u deze op werkdagen met spoed aanvragen. Als de aanvraag vóór 12.00 uur binnen is, kunt u uw identiteitskaart meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Nooddocument

Is de spoedprocedure niet snel genoeg voor u? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee. U leest er meer over op de site van Rijksoverheid .

Uw verloren of gestolen identiteitskaart meldt u bij de gemeente via de onderstaande knop. Dit is gratis. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Wilt u een nieuwe identiteitskaart? Dan moet u een afspraak maken om deze aan te vragen.

Verlies of diefstal doorgeven

Op het gemeentehuis regelen

 • Maak online een afspraak.
 • Neem een geldig legitimatiebewijs en een kleurenpasfoto die aan de eisen voldoet  mee.
 • Tijdens de afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring en kunt u een nieuwe ID-kaart aanvragen.
Afspraak maken vermissing ID-kaart

Op de site van de Rijksoverheid leest u naar welke landen u met een Nederlandse ID-kaart mag reizen.