Paspoort en identiteitskaart voor kinderen

Staat uw kind ingeschreven bij de gemeente? Dan kan uw kind een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen. Uw kind moet altijd persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn, ook als het een baby is. Vooraf moeten beide ouders meestal toestemming geven voor de aanvraag.

Uw kind kan tegelijk een paspoort en een ID-kaart hebben. Kinderen hebben dit nodig om te bewijzen wie ze zijn. Met een paspoort kan uw kind over de hele wereld reizen. Een ID-kaart is goedkoper, maar uw kind kan hiermee niet naar alle landen reizen.

Afspraak maken paspoort Afspraak maken ID-kaart

Meenemen naar afspraak

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. U kunt voor een foto naar een fotograaf of fotocabine. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotocabine. Hier kunt u zelf pasfoto’s maken. Kinderen t/m 4 jaar kunnen het beste naar een fotograaf. 
  Let op: in de fotocabine kunt u alleen met pin of smartphone betalen. In De Binding staat geen fotocabine.
 • Alle Nederlandse paspoorten en ID-kaarten die op naam van uw kind staan. Ook als ze niet meer geldig zijn.
 • Pinpas of contant geld.
 • Paspoort voor een kind tot en met 17 jaar? Dan is er altijd toestemming van de gezaghouder(s) nodig. Dit zijn meestal beide ouders. Zie Toestemming geven.
 • Identiteitskaart voor een kind tot en met 11 jaar? Dan is er altijd toestemming van de gezaghouder(s) nodig. Dit zijn meestal beide ouders. Zie Toestemming geven.

Toestemming geven

U kunt uw kind gemakkelijk en snel online toestemming geven. Elke ouder (of gezaghouder) vult apart het online formulier in.

Inloggen met DigiD Online toestemming geven

Is uw kind onder de 12 jaar? Dan moet er altijd minimaal één gezaghouder (ouder) mee naar de afspraak. Neem wel uw identiteitsbewijs mee. De voorwaarde is dat de andere ouder, net als uzelf, vooraf online toestemming heeft gegeven. U kunt de toestemmingsverklaring (pdf, 190 KB) ook printen, invullen en meenemen.

Vanaf 12 jaar zelfstandig aanvragen en afhalen

Kinderen vanaf 12 jaar mogen alleen en zonder ouders een paspoort of identiteitskaart aanvragen en afhalen. Voor een paspoort is tot en met 17 jaar nog wel toestemming van de ouders of gezaghouders nodig. Bij een identiteitskaart is deze toestemming vanaf 12 jaar niet meer nodig.

Laten bezorgen of afhalen

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk afhalen of laten bezorgen. Bij een spoedaanvraag kunt u niet laten bezorgen.
 

Kosten

Aanvraag Kosten Spoed Geldigheid
Paspoort tot en met 17 jaar € 63,40 € 120,45 5 jaar
ID-kaart tot en met 17 jaar € 40,90 € 97,95 5 jaar

U ontvangt een e-mail om een bezorgafspraak te maken. Het paspoort of ID-kaart bezorgen we op elk adres in Nederland, behalve op de Waddeneilanden.  Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw paspoort of ID-kaart.
 2. Een week na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.
 3. U kiest de plaats, datum en dagdeel. Een dag voor de afspraak, na 21.30 uur, ontvangt u een tijdvenster van 2 uur waarbinnen de bezorger langskomt. U krijgt vooraf een foto van de bezorger die langskomt. 
 4. Zodra de bezorger onderweg is, ontvangt u een bericht met de geschatte aankomsttijd.
 5. Het paspoort en of de ID-kaart wordt bezorgd. Uw kind moet hiervoor ook thuis zijn.

Een spoedaanvraag kunt u niet laten bezorgen. Neem eerst contact met ons op.

Heeft uw kind snel een nieuw paspoort of identiteitskaart nodig? Dan kunt u deze op werkdagen met spoed aanvragen. Als de aanvraag vóór 14.00 uur binnen is, kan de paspoort meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afgehaald worden. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Nooddocument

Is de spoedprocedure niet snel genoeg? Misschien komt uw kind in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee. U leest er meer over op de site van Rijksoverheid.

Als het paspoort of identiteitskaart van uw kind gestolen, kwijt of verloren is, moet u dit melden bij de gemeente. Dit doet u via een verklaring van vermissing.

Online doorgeven

Het verloren of gestolen paspoort of identiteitskaart meldt u bij de gemeente via onderstaande knop. Dit is gratis. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Verlies of diefstal doorgeven

Wilt uw kind een nieuw paspoort of ID-kaart? Maak dan een afspraak. Bovenaan deze pagina leest u hoe u dat doet en wat u moet meenemen.

Op het gemeentehuis regelen

U kunt ook op het gemeentehuis doorgeven dat het document verloren of gestolen is. Klik op de onderstaande knop om online een afspraak te maken.

Afspraak maken vermissing

Tijdens deze afspraak kunt ook een nieuw paspoort of ID-kaart voor uw kind aanvragen. Bovenaan deze pagina leest u wat u moet meenemen naar de afspraak en hoe u uw kind toestemming geeft.

Leen uw ID nooit uit aan iemand anders en wees voorzichtig bij het maken van een kopie. Met uw ID kan iemand namelijk misbruik maken van uw gegevens. Lees meer op Identiteitsfraude voorkomen.

Reist u alleen met uw kind of met het kind van een ander naar het buitenland? Dan moeten de (beide) ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben toestemming geven.

Dit kan met het toestemmingsformulier van de Rijksoverheid. In dit formulier staat alle informatie die nodig is voor een snelle grenscontrole. Het formulier kunt u bijvoorbeeld gebruiken als u zonder uw partner met uw kind naar het buitenland gaat of als uw kind op reis gaat met school of een sportclub.

Op de site van de Rijksoverheid leest u naar welke landen uw kind met een Nederlandse ID-kaart mag reizen.