Paspoort en identiteitskaart

Staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u hier een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) verlengen of aanvragen.

U kunt tegelijk een paspoort en een ID-kaart hebben. Met allebei kunt u aantonen wie u bent. Met een paspoort kunt u naar alle landen reizen. Een ID-kaart is goedkoper, maar u kunt hiermee niet naar alle landen reizen.

Hoe werkt het?

Maak een afspraak voor verlengen of aanvragen
Vul uw gegevens in
Kom naar het gemeentehuis
Maak een afspraak voor ophalen of bezorgen

1. Afspraak maken

U moet persoonlijk langskomen bij het gemeentehuis om een paspoort of ID-kaart aan te vragen of te verlengen. Klik op onderstaande knop om een afspraak te maken.

Afspraak maken paspoort Afspraak maken ID-kaart

2. Gegevens invullen

Door alvast uw gegevens online in te vullen en te betalen, duurt uw bezoek aan de balie korter. Klik daarvoor op de onderstaande knop.

Inloggen met DigiD Gegevens invullen

3. Kom naar het gemeentehuis

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?

Tijdens uw afspraak op het gemeentehuis controleren wij uw gegevens en handtekening. Ook levert u uw pasfoto in. U neemt het volgende mee:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotocabine.  Hier kunt u zelf pasfoto’s maken voor uw paspoort. De fotocabine is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.
  In gemeentehuis Zuid-Scharwoude (de Binding) staat geen fotocabine.
 • Alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op uw naam staan, ook als ze niet meer geldig zijn. Heeft u geen oud reisdocument? Dan kunt u zich identificeren met een ander geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs.
 • Vraagt u een paspoort of ID-kaart voor uw kind aan? Kijk dan onder Paspoort of ID-kaart voor kind voor meer informatie.

4. Laten bezorgen of afhalen

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of ID-kaart op afspraak persoonlijk afhalen of laten bezorgen. Bij een spoedaanvraag kunt u niet laten bezorgen.

Hoe werkt het bezorgen?

U ontvangt een e-mail om een bezorgafspraak te maken. U kunt uw paspoort of ID-kaart laten bezorgen op elk adres in Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw paspoort of ID-kaart.
 2. Een week na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.
 3. U kiest de plaats, datum en dagdeel. Een dag voor de afspraak, na 21.30 uur, ontvangt u een tijdvenster van 2 uur waarbinnen de bezorger langskomt. U krijgt vooraf een foto van de bezorger die langskomt. 
 4. Zodra de bezorger onderweg is, ontvangt u een bericht met de geschatte aankomsttijd.
 5. Uw paspoort of ID-kaart wordt bezorgd. U moet dit persoonlijk in ontvangst nemen. 

Kosten

Aanvraag Kosten Spoed Geldigheid
(Zaken)paspoort voor 18 jaar en ouder € 77,85 € 130,85 10 jaar
(Zaken)paspoort tot en met 17 jaar € 58,85 € 111,85 5 jaar
ID-kaart voor 18 jaar en ouder € 70,35 € 123,25 10 jaar
ID-kaart tot en met 17 jaar € 37,95 € 90,95 5 jaar

Paspoort of ID-kaart voor kind

Uw kind moet zelf bij de afspraak op het gemeentehuis aanwezig zijn, ook bij het ophalen. Een kind tussen 12 en 18 jaar mag zonder ouders/gezaghouder(s) aan de balie een ID-kaart of paspoort aanvragen en afhalen.

Het volgende is nodig:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotocabine. Hier kunt u zelf pasfoto’s maken voor uw paspoort. De fotocabine is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.
 • Alle Nederlandse paspoorten en ID-kaarten die op naam van uw kind staan. Ook als ze niet meer geldig zijn.
 • Paspoort voor een kind tot en met 17 jaar? Dan is er altijd toestemming van de gezaghouder(s) nodig. Dit zijn meestal beide ouders.
 • Identiteitskaart voor een kind tot en met 11 jaar? Dan is er altijd toestemming van de gezaghouder(s) nodig. Dit zijn meestal beide ouders.

 Toestemming geven:

 • U kunt op 3 manieren toestemming geven: 
  • Geef online toestemming voor de aanvraag. Elke ouder vult het formulier apart in. 
  • Print de toestemmingsverklaring (pdf, 190 KB) uit, vul deze in en onderteken het formulier. Neem of geef deze mee, met kopie identiteitsbewijzen.
  • Ga mee naar de afspraak, neem uw identiteitsbewijzen mee en vul een toestemmingsverklaring in aan de balie.

Instructievideo

Bekijk onderstaande video om bovenstaande informatie over het online aanvragen van een paspoort of ID-kaart te bekijken of te beluisteren.

Heeft u snel een nieuw paspoort nodig? Dan kunt u deze op werkdagen met spoed aanvragen. Als de aanvraag vóór 14.00 uur binnen is, kunt u uw paspoort meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag.

Nooddocument

Is de spoedprocedure niet snel genoeg voor u? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee. U leest er meer over op de site van Rijksoverheid.

Als uw paspoort of identiteitskaart gestolen, kwijt of verloren is, moet u dit melden bij de gemeente. U legt daar een verklaring van vermissing af.

Online doorgeven

Uw verloren of gestolen paspoort meldt u bij de gemeente via de onderstaande knop. Dit is gratis. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. 

Wilt u een nieuw paspoort? Dan moet u een afspraak maken om deze aan te vragen. Neem een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid mee naar uw afspraak. De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn.

Verlies of diefstal doorgeven

Op het gemeentehuis regelen

U kunt ook op het gemeentehuis doorgeven dat uw paspoort verloren of gestolen is. Klik op de onderstaande knop om online een afspraak te maken.

Wilt u ook een nieuw paspoort? Neem dan een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid mee naar uw afspraak. De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn.

Afspraak maken vermissing

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort bevat meer bladzijden dan een gewoon paspoort en heeft dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

2e paspoort

U heeft recht op een 2e paspoort als u de noodzaak daarvan kunt aantonen. Ook als u om niet-zakelijke of beroepsmatige redenen een 2e paspoort nodig heeft, kunt u er 1 aanvragen. In alle gevallen moet u als aanvrager bewijsstukken overleggen. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een 2e paspoort? Op de site van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens vindt u meer informatie.

Reist u alleen met uw kind of met het kind van een ander naar het buitenland? Dan moeten de (beide) ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben toestemming geven.

Dit kan met het toestemmingsformulier van de Rijksoverheid. In dit formulier staat alle informatie die nodig is voor een snelle grenscontrole. Het formulier kunt u bijvoorbeeld gebruiken als u zonder uw partner met uw kind naar het buitenland gaat of als uw kind op reis gaat met school of een sportclub.

Vreemdelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u (nog) niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Een vreemdelingenpaspoort kost € 58,85. 

Voorwaarde is dat u kunt aantonen dat u niet in uw eigen land een paspoort kunt aanvragen. Of dat redelijkerwijs niet van u kan worden verwacht dat u in uw land van herkomst een paspoort aanvraagt. Als u aanvraag is goedgekeurd door de IND en het Ministerie van Buitenlandse zaken, krijgt u binnen 2 tot 4 maanden na uw aanvraag een brief van de gemeente dat u het vreemdelingenpaspoort kunt afhalen.

U kunt met het vreemdelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve naar uw land van herkomst.

Meenemen naar uw afspraak

 • Uw geldige verblijfsvergunning
Afspraak maken vreemdelingenpaspoort

Vluchtelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u een asielstatus? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. U kunt met het vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve naar uw land van herkomst. Een vluchtelingenpaspoort kost € 58,85.

Meenemen naar uw afspraak

 •  Uw geldige verblijfsvergunning
Afspraak maken vluchtelingenpaspoort

Op de site van de Rijksoverheid leest u naar welke landen u met een Nederlandse ID-kaart mag reizen.

Het is mogelijk om met uw ID-kaart in te loggen op overheidswebsites. Deze functie werkt samen met de DigiD app en zorgt voor een betere bescherming van uw persoonlijke gegevens. Inloggen met een ID-kaart (of rijbewijs) is een extra beveiliging.

Na het afhalen van een nieuw ID-kaart of rijbewijs ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief. Dit geldt voor ID-kaarten en rijbewijzen die vanaf 1 juli 2023 zijn afgegeven. In de brief staat een pincode om de inlogfunctie te activeren. Er is op dit moment nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is. U kunt er ook voor kiezen deze functie niet te activeren. De kosten voor het activeren van een rijbewijs die is afgegeven tussen 26 mei 2018 en 1 juli 2023 zijn 3,50 euro. Voor vragen kunt u terecht bij DigiD.