Paspoort

Een paspoort is een reisdocument én een identiteitsbewijs. Iedereen ouder dan 14 jaar is verplicht een identiteitsbewijs te kunnen tonen.

Voor het aanvragen of ophalen van een paspoort komt u persoonlijk naar het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. Voor het aanvragen van een paspoort kunt vooraf uw gegevens alvast invullen en betalen, zodat uw bezoek korter duurt. Nadat u op het gemeentehuis bent geweest om een handtekening te zetten en uw pasfoto in te leveren, kunt u uw paspoort na ongeveer 5 werkdagen ophalen of gratis thuis laten bezorgen.

Stap 1. Gegevens invullen

Door alvast uw gegevens online in te vullen en te betalen, duurt uw bezoek aan de balie korter. Klik daarvoor op de onderstaande knop. Maak daarna ook nog online een afspraak. U moet namelijk altijd nog naar het gemeentehuis.

Inloggen met DigiD Gegevens invullen

Heeft u met spoed een nieuw paspoort nodig? Of wilt u liever niet vooraf uw gegevens invullen? Sla dan deze stap over en maak meteen online een afspraak.

Stap 2. Afspraak maken

Klik op de onderstaande knop om een afspraak te maken. Aan de balie controleren wij uw gegevens en handtekening. Ook levert u uw pasfoto in.

Een afspraak maken voor meerdere familieleden? Maak dan voor elke persoon apart een afspraak. Vraagt u een paspoort aan voor een kind jonger dan 18 jaar? Dan moet de minderjarige altijd meekomen naar de afspraak. Dit geldt ook voor baby’s en jonge kinderen.

Afspraak maken paspoort aanvragen

Meenemen naar uw afspraak

Kom goed voorbereid naar uw afspraak en neem onderstaande dingen mee. Hiermee voorkomt u dat uw aanvraag vertraging oploopt of dat u een nieuwe afspraak moet maken.

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotocabine. Hier kunt u zelf pasfoto’s maken voor uw paspoort. De fotocabine is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar.
 • Alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op uw naam staan, ook als ze niet meer geldig zijn. Heeft u geen oud reisdocument? Dan kunt u zich identificeren met een ander geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs.
 • Uw pinpas, als u stap 1 heeft overgeslagen en meteen een afspraak heeft gemaakt. Bij stap 1 kunt u alvast online voor uw paspoort betalen, zodat u dat niet meer in het gemeentehuis hoeft te doen.
 • Voor het aanvragen van een paspoort voor een minderjarig kind moeten ouder(s)/gezaghebbers schriftelijk toestemming geven. Meer informatie staat onder het kopje Paspoort voor kind.

Stap 3. Paspoort laten bezorgen

Na een week ontvangt u een e-mail om een bezorgafspraak te maken. U kunt uw paspoort laten bezorgen op een adres in Nederland (thuis, werkplek of een ander adres), behalve op de Waddeneilanden. Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw paspoort.
 2. Een week na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.
 3. U kiest de plaats, datum en dagdeel. Een dag voor de afspraak, na 21.30 uur, ontvangt u een tijdvenster van 2 uur waarbinnen de bezorger langskomt. U krijgt vooraf een foto van de bezorger die langskomt. 
 4. Zodra de bezorger onderweg is, ontvangt u een bericht met de geschatte aankomsttijd.
 5. Uw paspoort wordt bezorgd.

Bij een spoedaanvraag kunt u niet laten bezorgen.

Kosten

Paspoort Kosten
18 jaar en ouder € 77,85
Tot en met 17 jaar € 58,85
Vreemdelingen- en vluchtelingenpaspoort € 58,85
Zakenpaspoort 18 jaar en ouder € 77,85
Zakenpaspoort tot en met 17 jaar € 58,85
Spoedaanvraag Toeslag van € 53,00

Als uw kind jonger is dan 18 jaar, moet u als ouders allebei toestemming geven. Dit geldt alleen als u allebei het ouderlijk gezag heeft. Heeft de andere ouder geen gezag, dan hoeft hij of zij geen toestemming te geven. Heeft iemand anders het gezag over uw kind, dan moet die persoon toestemming geven (gezaghouder).

Uw kind moet zelf bij de aanvraag van het paspoort aanwezig zijn. Ook bij het afhalen moet uw kind weer aanwezig zijn.

Beide ouders met kind mee naar de afspraak:

 • Neem allebei uw identiteitsbewijs mee.
 • Geef allebei toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). Dit kan op 3 manieren:
 1. Geef allebei online toestemming voor de aanvraag. Elke ouder vult het formulier apart in. 
 2. Print de toestemmingsverklaring (pdf, 190 KB) uit, vul deze in en onderteken het formulier allebei.
 3. Vul de toestemmingsverklaring aan de balie in en onderteken deze allebei.
 • Neem 1 recente kleurenpasfoto van het kind mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. U kunt geen pasfoto laten maken in het gemeentehuis.
 • Neem alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

1 ouder met kind mee naar de afspraak:

 • Neem uw identiteitsbewijs mee.
 • Neem het identiteitsbewijs (of een kopie) van de andere ouder mee (als u allebei het gezag heeft).
 • De andere ouder geeft online toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). U kunt ook de toestemmingsverklaring (pdf, 190 KB) uitprinten, invullen en allebei ondertekenen.
 • Neem 1 recente kleurenpasfoto van het kind mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. U kunt geen pasfoto laten maken in het gemeentehuis.
 • Neem alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

Komt uw kind alleen naar de balie?

 • Geef allebei online toestemming voor de aanvraag (als u allebei het gezag heeft). Liever niet online invullen? Print dan de toestemmingsverklaring (pdf, 190 KB) uit, vul deze in en onderteken het formulier allebei. Uw kind neemt het ingevulde toestemmingsformulier mee.
 • Uw kind neemt de identiteitsbewijzen (of een kopie) van beide ouders mee (als u allebei het gezag heeft).
 • Uw kind neemt 1 recente kleurenpasfoto van zichzelf mee. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. U kunt geen pasfoto laten maken in het gemeentehuis.
 • Uw kind neemt zijn/haar Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) mee, ook als deze niet meer geldig zijn.

Heeft u snel een nieuw paspoort nodig? Dan kunt u deze op werkdagen met spoed aanvragen. Als de aanvraag vóór 14.00 uur binnen is, kunt u uw paspoort meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag.

Nooddocument

Is de spoedprocedure niet snel genoeg voor u? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee. U leest er meer over op de site van Rijksoverheid.

Uw verloren of gestolen paspoort meldt u bij de gemeente via de onderstaande knop. Dit is gratis. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Wilt u een nieuw paspoort? Dan moet u een afspraak maken om deze aan te vragen.

Verlies of diefstal doorgeven

Op het gemeentehuis regelen

 • Maak online een afspraak om de vermissing te melden.
 • Neem een geldig legitimatiebewijs en een kleurenpasfoto die aan de eisen voldoet mee.
 • Tijdens de afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring en kunt u een nieuw paspoort aanvragen.
Afspraak maken vermissing paspoort

Vreemdelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u (nog) niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Voorwaarde is dat u kunt aantonen dat u niet in uw eigen land een paspoort kunt aanvragen. Of dat redelijkerwijs niet van u kan worden verwacht dat u in uw land van herkomst een paspoort aanvraagt. Als u aanvraag is goedgekeurd door de IND en het Ministerie van Buitenlandse zaken, krijgt u binnen 2 tot 4 maanden na uw aanvraag een brief van de gemeente dat u het vreemdelingenpaspoort kunt afhalen.

U kunt met het vreemdelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve naar uw land van herkomst.

Meenemen naar uw afspraak

 • uw geldige verblijfsvergunning
Afspraak maken vreemdelingenpaspoort

Vluchtelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u een asielstatus? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. U kunt met het vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve naar uw land van herkomst.

Meenemen naar uw afspraak

 •  uw geldige verblijfsvergunning
Afspraak maken vluchtelingenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort bevat meer bladzijden dan een gewoon paspoort en heeft dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

U heeft recht op een 2e paspoort als u de noodzaak daarvan kunt aantonen. Ook als u om niet-zakelijke of beroepsmatige redenen een 2e paspoort nodig heeft, kunt u er één aanvragen. In alle gevallen moet u als aanvrager bewijsstukken overleggen.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een 2e paspoort? Op de site van  de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens vindt u meer informatie.