Een (eerste) rijbewijs aanvragen

Klik op de onderstaande knop om een afspraak te maken. Aan de balie controleren wij uw gegevens en zet u uw handtekening. Ook levert u uw pasfoto in.

Rijbewijs aanvragen

Meenemen naar uw afspraak

Neem onderstaande dingen mee naar uw afspraak bij het gemeentehuis:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. De foto mag maximaal 6 maanden oud zijn. U kunt voor een foto naar een fotograaf of fotocabine. In de hal van gemeentehuis Heerhugowaard staat een fotocabine. Hier kunt u zelf pasfoto’s maken.
  In de fotocabine kunt u alleen met pin of smartphone betalen. In De Binding staat geen fotocabine.
 • Uw huidige/oude rijbewijs als u deze heeft.
 • Heeft u (nog) geen rijbewijs of is het rijbewijs verlopen, vermist of gestolen? Neem dan een ander geldig identiteitsbewijs mee. Zoals een paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning.
 • Pinpas of contant geld.
 • Certificaat Alcohol & Verkeer Cursus voor jongeren tot en met 23 jaar die de cursus succesvol hebben afgerond. Zie ook gratis rijbewijs voor jongeren.

Kosten

Omschrijving Kosten
Rijbewijs € 51,10
Spoedaanvraag rijbewijs € 87,85
Omwisselen buitenlands rijbewijs € 51,10
Bij de fotograaf of in de fotocabine betaalt u nog de kosten voor het maken van de foto.

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Dan kunt u deze op werkdagen met spoed aanvragen. Als de aanvraag vóór 14.00 uur binnen is, kunt u uw rijbewijs meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen.
U betaalt hier extra voor (zie de kop Kosten). Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Rijbewijs met spoed aanvragen

Rijbewijs afhalen of bezorgen

Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe rijbewijs persoonlijk afhalen op het gemeentehuis of laten bezorgen. U kunt uw rijbewijs laten bezorgen op een adres in Nederland (thuis, werkplek of een ander adres), behalve op de Waddeneilanden. Zo werkt het:

 1. Tijdens de aanvraag aan de balie kiest u voor het bezorgen van uw rijbewijs.
 2. Een week na aanvraag ontvangt u van onze bezorgpartij AMP Groep via e-mail of sms een uitnodiging voor het plannen van uw bezorgafspraak.
 3. U kiest de plaats, datum en dagdeel. De avond voor de afspraak, na 21.30 uur, ontvangt u een tijdvenster van 2 uur waarbinnen de bezorger de volgende dag langskomt. U krijgt vooraf een foto van de bezorger die langskomt.
 4. Zodra de bezorger onderweg is, ontvangt u een bericht met de geschatte aankomsttijd.
 5. Uw rijbewijs wordt bezorgd.
Alarm:

Bij een spoedaanvraag kunt u niet laten bezorgen.

In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

 • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
 • Als u een medische beperking heeft.
 • Als u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen (categorie C-D-CE-DE) nodig heeft.

Voor de keuring heeft u een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) nodig. U kunt de Gezondheidsverklaring kopen en invullen via de website van het CBR.

De Gezondheidsverklaring ouderen (75+) kunt u ook afhalen en betalen op het gemeentehuis. Hiervoor maakt u online een afspraak. De kosten voor een gezondheidsverklaring zijn € 44,50.

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Voorkom misbruik en geef direct de vermissing door aan de RDW. Hierna kunt u via de stappen op deze pagina een nieuw rijbewijs aanvragen.

Leen uw identiteitsbewijs nooit uit aan iemand anders en wees voorzichtig bij het maken van een kopie. Iemand kan namelijk misbruik maken van uw gegevens. Lees meer op de pagina Identiteitsfraude voorkomen.

Heeft u al een rijbewijs en bent u geslaagd voor een rijexamen voor een ander voertuig? Dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs. Op uw vernieuwde rijbewijs wordt dan ook de nieuwe categorie vermeld. U kunt uw rijbewijs online verlengen bij de RDW.

Voor het omwisselen van uw buitenlandse rijbewijs kunt u terecht in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Op de website van het CBR staat welke eisen er gelden voor de omwisseling van het rijbewijs. Het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kost geld (zie de kop Kosten). 

Afspraak maken rijbewijs omwisselen

Het is mogelijk om met uw rijbewijs in te loggen op overheidswebsites. Deze functie werkt samen met de DigiD app en zorgt voor een betere bescherming van uw persoonlijke gegevens. Inloggen met een rijbewijs (of identiteitskaart) is een extra beveiliging.

Na het afhalen van een nieuw rijbewijs ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief. Hierin staat een pincode om de inlogfunctie te activeren. Er is op dit moment nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is. U kunt er ook voor kiezen deze functie niet te activeren. Voor vragen kunt u terecht bij DigiD.