Slopen
Wilt u een gebouw of een deel daarvan slopen? Meestal is een melding bij de gemeente genoeg, maar soms heeft u ook een sloopvergunning (omgevingsvergunning slopen) nodig. Om te kijken wat in uw geval nodig is, kunt u een vergunningcheck doen via het Omgevingsloket. Daar kunt u meteen de sloopvergunning aanvragen of de melding doen.
Voorwaarden slopen zonder vergunning
U kunt zonder vergunning slopen als:
- de hoeveelheid sloopafval niet meer is dan 10 kubieke meter;
- het slopen vereist is op grond van artikel 13 van de Woningwet;
- het slopen plaatsvindt vanwege een aanschrijving (de gemeente maakt het verplicht);
- het gaat om het slopen van een seizoensgebonden bouwwerk (tijdelijk op een bepaalde plek geplaatst);
- asbest wordt verwijderd in het kader van beroepsuitoefening, het gaat om het geheel of gedeeltelijk verwijderen van:
- geklemde vloerplaten onder verwarmingstoestellen
- beglazingskit dat is verwerkt in de bouw van kassen
- rem-/weerstandmaterialen
- pakkingen uit verbrandingsmotoren
- pakkingen uit technische installaties of verwarmingstoestellen.
U vraagt een sloopvergunning aan als u gaat slopen bij of in een pand met een monumentale status. U heeft ook een vergunning nodig als in het bestemmingsplan, het voorbereidingsbesluit of de beheersverordening staat dat er een sloopvergunning nodig is. Wanneer u een vergunning moet aanvragen, denk er dan ook aan de sloopmelding in te dienen. Deze moeten tegelijk worden ingediend.
Als er meer dan 10 kubieke meter sloopafval vrijkomt, of als er asbest wordt verwijderd, moet u een sloopmelding doen.
De sloopmelding moet tenminste 4 weken voor de start van de sloopactiviteiten bij de gemeente binnen zijn. De melding is gratis. Met het ontvangstbewijs van uw sloopmelding kunt u gratis een pakket met spullen voor de sloop afhalen bij het gemeentehuis.
Bij uitzondering mag u de sloopmelding minimaal 5 werkdagen van tevoren doen:
- De sloopwerkzaamheden vallen onder reparatie of onderhoud van een gebouw met asbest. De meldingsduur van 4 weken leidt tot onnodige leegstand van (een gedeelte van) het gebouw of staat het gebruiksgenot ernstig in de weg.
- De sloopwerkzaamheden bestaan uit het (niet aan een bedrijf gebonden) geheel verwijderen van geschroefde platen met asbest. De vezels van de asbest zijn vast en zijn geen dakleien. Of vloertegels met asbest, of niet-gelijmde vloerbedekking met asbest, uit een woning die niet als bedrijfspand wordt gebruikt. De oppervlakte van de platen met asbest mag maximaal 35 vierkante meter per kadastraal stuk grond zijn.
Als inwoner van Dijk en Waard kunt u asbest inleveren bij de afvalscheidingsstations. De maximale hoeveelheid die u mag inleveren is 10 kubieke meter. Verpak het asbest in dubbel plastic.
De Flora- en faunawet beschermt die planten- en diersoorten die vrij in het wild leven. Activiteiten aan uw pand of op uw perceel kunnen van invloed zijn op de eventueel aanwezige beschermde planten en (broedende) dieren. Bij het slopen van panden moet u er rekening mee houden dat dit ideale plekken kunnen zijn voor vleermuizen. Het is goed om te weten dat iedereen hierin een zorgplicht heeft en zich moet houden aan de wettelijke richtlijnen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij uzelf.