Excursie naar Amersfoort en Utrecht

In het bijzijn van wethouder Nils Langedijk brachten vertegenwoordigers van de gemeente, SITE Urban Development, MORE Architecture, initiatiefnemers en maatschappelijke instellingen begin april een bezoek aan bouwprojecten in Amersfoort en in Utrecht. De twee gebiedsontwikkelingen leverden veel inspiratie en ideeën op voor de transformatie van De Frans.

Het doel van deze excursie was om te leren van binnenstedelijke herontwikkelingen die vergelijkbaar zijn met De Frans. En vooral ook hoe betrokken partijen met elkaar de samenwerking kunnen zoeken.

In Amersfoort werd een bezoek gebracht aan gebiedsontwikkeling De Nieuwe Stad en in Utrecht werd een kijkje genomen bij Wisselspoor. In beide gevallen gaat het om een binnenstedelijke transformatie van een werklocatie naar een gemengd stukje stad.

De voormalige fabriekslocatie De Nieuwe Stad is tegenwoordig een gebied met een grote diversiteit aan bedrijven, onderwijs en voorzieningen. In de toekomst worden aan de locatie ook woningen toegevoegd. Het is een gebied waar mensen werken, recreëren en leren en straks ook wonen.

De locatie Wisselspoor was in het verleden een wisselspoorterrein. Het is een groot gebied dat wordt ontwikkeld tot een creatief en “stoer stukkie stad”. In het gebied zijn de eerste woningen al opgeleverd, naast een innovatieve parkeerhub en hippe Ping Pong Club. De herontwikkeling vindt plaats met behoud van het industrieel erfgoed, zoals de oude hallen en delen van wissels en sporen. Beide gebieden worden ontwikkeld door marktpartijen, maar wel in nauwe samenwerking met gemeenten Amersfoort en Utrecht.