Centrumwaard: Vitale buurt met bruisend dorpscentrum

Het Masterplan fase 1 voor Centrumwaard is er. We gaan al aan de slag met de thema’s zoals verkeer, parkeren en de openbare ruimten. De volgende stap, Masterplan fase 2, is bijna afgerond. Hierin hebben we samen met ondernemers en inwoners de onderwerpen, beeldkwaliteit, sociale cohesie en duurzaamheid verder uitgewerkt. De bewoners en ondernemers bepalen samen met de gemeente de richting.

Sipke Diepbrink van de gemeente Dijk en Waard: “Het is een andere manier van werken. Het is samenwerken. Open en transparant. Wat is er nodig zodat Centrumwaard vitaal blijft? De vragen stellen en het zoeken naar oplossingen en invulling, doen we met elkaar. Met elkaar onderzoeken we de ideeën en bevindingen die de betrokkenen hebben en zoeken we naar gedeelde waarden.”

Veilig en groen

“Het gezellige dorpse gevoel met het winkelcentrum voor boodschappen en als ontmoetingsplek. De BIZ is daar ook hard mee bezig. Verschillende winkels, gezellige terrasjes voor een kopje koffie en meer groen. En natuurlijk de markt en activiteiten. Wat ook belangrijk is, is de verkeersveiligheid.”, aldus Sipke.

De volgende stap

Sipke: “De deelnemers aan het proces herkenden hun inbreng niet in de ontwikkelingsrichting die op 26 januari op tafel kwam. Het is dus goed om dergelijke ideeën met elkaar te onderzoeken. Met de plannen voor het riool en verkeer kunnen we wel al stappen maken. Dat betekent niet dat de shovel al in de straat staat. Ik snap dat mensen denken: ‘waarom zie ik nog niets gebeuren?’ Het heeft gewoon tijd nodig om de plannen uit te werken en de aanbesteding te doen.”
“En”, vervolgt Sipke, “elke stap in het plan doen we samen. Iedereen die wil kan aansluiten en meepraten. De gemeente gaat samen met bewoners en ondernemers aan de slag.”