Verstopt riool

Kijk bij een verstopt riool goed waar de verstopping zit. Hoe u dit kunt onderzoeken leest u op deze pagina. Is het riool verstopt op uw eigen terrein? Dan schakelt u zelf een bedrijf in en betaalt u de kosten zelf. Zit de verstopping in de gemeentegrond of komt u er zelf niet achter waar de verstopping zit? Neem dan contact op met de gemeente. Dit kan ook in het weekend of in de avonduren.

U onderzoekt eerst zelf of het probleem in huis zit. Controleer afvoeren van toiletten, de keuken, wastafels en douches.

  • Loopt bij een van de afvoeren het water wel weg? Dan zit het probleem bij een andere afvoer bij u in huis. Probeer de afvoer te ontstoppen of schakel een loodgieter in.
  • Loopt het water op meer plekken niet goed door? Dan zit de verstopping mogelijk in het gemeentelijke riool of daar tussenin. Om daar achter te komen, moet u het zogeheten ontstoppingsstuk (laten) opgraven.

Het ontstoppingsstuk is het putje tussen uw eigen riool en het gemeentelijk riool. De gemeente weet waar het bij u te vinden is. 

  • Staat het putje vol water? Doe een melding. De gemeente komt het riool zo spoedig mogelijk (ook in het weekend) doorspuiten.
  • Is het putje leeg? Dan heeft u een verstopping op eigen terrein die u zelf moet oplossen.

Het onderhoud van de kolk is afhankelijk van waar deze zich bevindt:

  • Op particuliere percelen (vaak inclusief tuinpaden en steegjes): als eigenaar zorgt u zelf voor het onderhoud. 
  • Op gemeentelijke percelen: hier zorgt de gemeente voor het onderhoud. Doe een melding als de kolk verstopt zit. 

Perceelgrenzen vindt u via Kadastralekaart.com.

Woont u in het buitengebied en maakt u gebruik van een mini-gemaal/drukriolering? Bij een storing gaat de rode lamp branden op de (groene) kast met elektronica en pompmechaniek. Doe in dat geval een melding.