Wmo Thuisondersteuning
Door een ziekte, handicap of ouderdom is het soms lastig om zelf het huishouden te doen. Bij onze afdeling Sociaal domein kunt u terecht voor verschillende vormen van thuisondersteuning.
Thuisondersteuning kan betekenen dat u ondersteuning bij het huishouden krijgt. Met als doel dat uw huis schoon en leefbaar is. Een schoon en leefbaar huis betekent dat uw woonkamer, keuken, slaapkamer, wc, badkamer, gang en trap regelmatig worden schoongemaakt. Het kan zijn dat u een deel zelf doet, dat mensen uit uw omgeving een deel schoonmaken en dat de hulp de rest doet. Hierover maakt u afspraken met uw Wmo-consulent.
In bepaalde situaties kunt u ook zonder tussenkomst van de gemeente huishoudelijke ondersteuning inkopen voor een laag bedrag. U koopt de hulp in bij aanbieders huishoudelijke hulp. Meer informatie vindt u onder 'Dienstenvoucher'.
Bent u mantelzorger? Krijgt u AOW en heeft u een beperking of ziekte waardoor het niet lukt om uw huis schoon te houden, zelfstandig of met hulp van uw netwerk?
Of kunt u voor een korte periode (bijvoorbeeld na ziekenhuisopname) niet zelf of met hulp van het gezin en netwerk het huis schoonhouden? Maak dan gebruik van de voordelige dienstenvoucher. U mag per huishouden maximaal 70 uur per jaar huishoudelijke hulp inkopen. U betaalt daarvoor € 7,50 per uur.
U kunt de Dienstenvouchers online bestellen via het portaal van Zorglokaal.nl. U moet zich eerst registreren.
De Dienstenvoucher kan alleen ingezet worden bij door de gemeente gecontracteerde aanbieders. Voordat u de Dienstenvouchers koopt, neemt u eerst (telefonisch) contact op met de aanbieder van uw keuze. Dit zijn:
- MIEP, telefoon: 0111-41 00 09
- Pittig, telefoon: 022-645 00 15
- De Pieter Raat Stichting (alleen in Heerhugowaard), telefoon: 072-576 72 00
- Magentazorg, telefoon: 072-575 3130
- Buurtdiensten, telefoon: 085-040 37 90
Voor vragen over de dienstenvoucher kunt u contact opnemen met de afdeling Sociaal domein.
Als u zelf geen oplossing heeft voor uw probleem bij het wonen, is uw eerste aanspreekpunt de afdeling Sociaal domein. Bekijk hier hoe u contact opneemt met de afdeling. De Wmo-consulent (Wet maatschappelijke ondersteuning) vraagt u naar uw omstandigheden, problemen en wensen.
Vervolgens kijken we naar uw mogelijkheden:
- Wat kunt u zelf kunt doen?
- Hoe kunnen de mensen in uw directe omgeving u daarbij helpen?
- Zijn er voorzieningen in de buurt waarvan u gebruik kunt maken?
- Heeft u voorzieningen zoals een traplift of een tillift nodig?
Soms kunt u beter verhuizen naar een woning die al is aangepast. De gemeente informeert u graag over de mogelijkheden.
Voor de meeste Wmo-voorzieningen moet u een eigen bijdrage betalen, de eigen bijdrage is 19 euro per maand (2023). Meer informatie vindt u op de site van het Centraal Administratiekantoor (CAK)
- regelhulp.nl is een site voor mensen met een beperking, ouderen en iedereen in hun omgeving. U vindt er een overzicht van allerlei regelingen en oplossingen.
- projectlekkerblijvenwonen.nl toont tal van kleine en grotere ingrepen die meteen extra gemak geven en er tegelijk voor zorgen dat uw huis klaar is voor de toekomst.