Hulp bij huishouden

Door een ziekte, handicap of ouderdom is het soms lastig om zelf het huishouden te doen. Met thuisondersteuning krijgt u hulp bij het huishouden. Met als doel dat uw huis schoon en leefbaar is. Dat betekent dat uw woonkamer, keuken, slaapkamer, wc, badkamer, gang en trap regelmatig worden schoongemaakt.

Er zijn 2 soorten hulp:

Dienstenvoucher (stopt per 1 januari)

Het kopen van dienstenvouchers voor huishoudelijke hulp stopt vanaf 1 januari 2024. De dienstenvoucher is een waardebon waarmee u hulp in kunt kopen. De voucher is voor mensen die tijdelijk hulp in het huishouden nodig hebben. Tot 1 januari 2024 kunt u nog wel dienstenvouchers kopen. Bekijk op de pagina Spelregels dienstenvoucher hoe u dat doet.

Heeft u nog vouchers?

U kunt openstaande vouchers nog tot en met 31 maart 2024 inzetten. Ga hierover in overleg met uw thuishulp. Wanneer het niet lukt uw openstaande vouchers op tijd te verzilveren, dan is het mogelijk om het aankoopbedrag terug te krijgen. Wij kunnen ons voorstellen dat deze wijziging vragen oproept. Daarom nemen wij vanaf 1 december contact op met de mensen die een dienstenvoucher in hun bezit hebben.

Hoe kan ik straks mijn hulp inkopen?

  • Kijk eerst of familie, vrienden of buren hulp kunnen bieden.
  • Gaat dit niet? Dan kunt u:
  • Lukt het niet om de gewenste hulp te krijgen? Dan kunt u dit aangeven door het Contactformulier Sociaal Domein in te vullen. Kies bij onderwerp 'Dienstenvoucher'. 

Hoe vraag ik thuisondersteuning aan?

Kijk eerst of u familie, vrienden, buren of bekenden hebt die u kunnen helpen. Soms zijn er in de buurt ook vrijwilligers die u kunnen helpen of voorzieningen waar u gebruik van kunt maken. Als dat niet lukt, dan kunt u hulp aanvragen bij de gemeente. Klik op de onderstaande knop en vul het formulier in. Kies bij onderwerp 'Wmo' en klik 'Ik wil nieuwe ondersteuning' aan.

Thuisondersteuning aanvragen

Een medewerker van afdeling Sociaal Domein neemt binnen 5 werkdagen contact met u op. De medewerker bespreekt met u de mogelijkheden. 

Wachttijden

Er is een groot tekort aan personeel voor hulp bij het huishouden. Dit is een landelijk probleem. Ook de organisaties waar de gemeente een contract mee heeft, hebben te weinig personeel. Dit betekent helaas dat het langer duurt voordat u hulp bij het huishouden krijgt.

Voor de meeste Wmo-voorzieningen moet u een eigen bijdrage betalen, de eigen bijdrage is € 20,60 per maand. Meer informatie vindt u op de site van het Centraal Administratiekantoor (CAK)

  • regelhulp.nl is een site voor mensen met een beperking, ouderen en iedereen in hun omgeving. U vindt er een overzicht van allerlei regelingen en oplossingen. 
  • projectlekkerblijvenwonen.nl toont tal van kleine en grotere ingrepen die meteen extra gemak geven en er tegelijk voor zorgen dat uw huis klaar is voor de toekomst.