Boa's, de handhavers van de gemeente
De gemeente Dijk en Waard zet zich in voor een leefbare, veilige en schone stad. Dat is waar wij, samen met onze inwoners iedere dag aan werken. Onze boa's spelen hierbij een belangrijke rol.
Boa is de afkorting voor Buitengewoon Opsporings Ambtenaar, ook wel bekend als handhaver. Een boa is een medewerker van de gemeente. Hij of zij zorgt ervoor dat iedereen in de gemeente zich aan de regels houdt op het gebied van openbare orde en veiligheid. Deze regels staan in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening.
Boa’s handhaven op veelvoorkomende overlastmeldingen zoals afval op straat, verkeersovertredingen en hondenpoep. Zij handhaven ook op jeugdoverlast in portieken. Boa's zijn bevoegd om iemand aan te houden en naar de identiteit te vragen.
Bodycams
Elke boa draagt een bodycam. Dit is een kleine draagbare camera, die duidelijk zichtbaar is op het uniform. Hierdoor kunnen boa's de openbare orde nog beter handhaven. De bodycams zijn er ook om de veiligheid te waarborgen. Niet alleen van de boa’s maar ook van inwoners. Bijvoorbeeld als er een dreigende situatie onstaat. Dan kondigt de boa aan dat hij/zij een opname gaat maken. Als dit niet zorgt voor een veilige situatie wordt de opnameknop daadwerkelijk ingedrukt.
Uit onderzoek blijkt dat inwoners zich ‘bewuster gedragen’ op het moment dat een handhaver een bodycam draagt. Zo neemt het risico om met geweld in aanraking te komen af, voor inwoners en voor de boa’s.
Opnames
De opnames die met bodycams worden gemaakt vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De opnames worden automatisch verwijderd na 72 uur. De bewaartermijn van een opname kan ook verlengd worden als dat nodig is.
Boa's in de wijk
Om de leefbaarheid van de gemeente Dijk en Waard te vergroten, heeft de gemeente wijkboa's ingesteld. De wijkboa’s weten wat er speelt in de wijk en zijn samen met de wijkagent het eerste aanspreekpunt voor de buurtbewoners. Wanneer er problemen zijn in de wijk, zoekt de wijkboa samen met de buurtbewoners naar een oplossing.
Indeling wijken
De wijken van Robin en Michelle:
- Oostertocht
- Rivierenwijk
- Middenwaard
- Edelstenenwijk
- Molenwijk
- Waarderhout(bos)
De wijken van Emma en Aniek:
- Schrijverswijk
- Planetenwijk
- Bomen/recreatiewijk
- Bedrijventerreinen Zandhorst & Beveland
- Broekhorn en stationgebied
De wijken van Sheena en Jerzy:
- Broek op Langedijk
- Noord-Scharwoude
- Zuid-Scharwoude
- Sint Pancras
- Oudkarspel
- Koedijk (deels)
De wijken van Samantha
- Huygenhoek
- Stad van de Zon
- Zuidwijk
- Butterhuizen
- Overtoom
De wijken van Reinder:
- 'T Kruis
- De Noord
- Buitengebied Noord
- Heemdradenwijk
- Schilderswijk
- De Draai
In gesprek met een boa
Wilt u in contact komen met een boa? Dat kan:
- Iedere dinsdag van 10.00 tot 11.30 uur in het gemeentehuis Heerhugowaard, in de centrale hal.
- Iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in De Binding.
Bekijk voor uw bezoek aan het gemeentehuis het online nieuwsblad Dijk en Waard. Hier worden ook eventueel wijzigingen van de openingstijden vermeld.
Melding doen
Wilt u een melding doen. Dat kan via:
De Fixi-app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play Store. Op de website van Fixi ziet u een kaart van de gemeente waarop alle meldingen in de gemeente te zien zijn. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de gemeente.
Op Instagram kunt u de boa's ook volgen en kunt u vragen stellen. Ons Instagram adres is @Handhaving_dijkenwaard.