Biodiversiteit

Een afwisselende groene omgeving is een mooie en prettige omgeving. Meer groen is goed voor insecten, zoals bijen en vlinders, vogels, andere dieren en mensen. Ook helpt groen bij de gevolgen van klimaatverandering. In natte periodes zorgt groen voor beperking van wateroverlast en groen verkoelt tijdens hitte.

Het kan groener

In de gemeente Dijk en Waard is 54% van de openbare ruimte verhard (betegeld of bestraat). Toch onderzoeken we waar we nog meer tegels kunnen vervangen door groen. Dat doen we stap voor stap. Bekijk hier waar we al tegels hebben geruild voor groen.

Op geselecteerde plekken, zaaien we bloemen in. De gemeente richt de buitenomgeving zo in dat regenwater na hevige buien zo snel mogelijk wegzakt. Ook particuliere tuinen kunnen groener, veel tuinen zijn versteend. Wist u dat een groene tuin niet automatisch meer onderhoud vraagt?

Draag ook uw steentje bij

Dijk en Waard doet mee aan het NK-Tegelwippen. Helpt u ook mee om ervoor te zorgen dat onze gemeente de meeste tegels verruilt voor groen? Het NK-tegelwippen is van 21 maart t/m 31 oktober 2023. U ontvangt voor elke ingeleverde vierkante meter tegels een tegoedbon voor een gratis vaste tuinplant. Bekijk hier meer informatie over het NK-Tegelwippen.

Tips en informatie om uw tuin te vergroenen:

Gemeente Dijk en Waard vergroent waar kan

De gemeente Dijk en Waard vergroent de buitenruimte. We planten wisselende soorten struiken,  planten en bomen. Als bomen en struiken voor werkzaamheden verwijderd worden, planten we na afloop in de buurt  bomen en struiken terug.

 • “Groen tenzij..
  We brengen in kaart waar in de openbare ruimte verharding vervangen kan worden door groen.
 • Maaien met beleid
  Tijdens het maaien worden sommige bermen of delen ervan (bijvoorbeeld rondom bomen of palen) bewust niet gemaaid. Ook gaan we ruw gras ecologisch maaien, waardoor op de lange termijn bloemrijk gras ontstaat. Daarnaast vormen we jaarlijks 8.000 m2 ruw gras direct om tot bloemrijk gras of een andere biodiverse inrichting.
 • Toekomstbestendige inrichting buitenruimte
  We richten de openbare ruimte zo in dat die bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zoals de wadi's bij de Zuidtangent en de tuinen bij Lapis Lazuli.
 • Biodiversiteit
  Gemeente helpt biodiversiteit met mooie bloemen en maaibeheer 

 

Bekijk onze pagina ‘Groen’ voor meer informatie over ons (ecologisch) maaibeleid, onkruidbestrijding en bomenonderhoud.