Meeuwenoverlast
Meeuwen kunnen overlast veroorzaken, vooral tijdens het broedseizoen (april-augustus). Ze beschermen hun nesten en jongen en zijn erg luidruchtig. Ook trekken ze vuilniszakken kapot en voeren ze schijnaanvallen uit.
Omdat meeuwen beschermd zijn, is het lastig daar iets tegen te doen. Tijdens het broeden mogen meeuwen namelijk niet gestoord worden. Hoewel dat lastig is, zoekt de gemeente wel naar oplossingen. Wij vragen daarbij hulp van onze inwoners, want alleen samen kunnen we de overlast het beste verminderen.
Niet voeren!
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: niet voeren! Meeuwen die voer krijgen van mensen krijgen goede ervaringen met mensen. Dan zijn ze minder snel bang voor ons. Een meeuw die niet bang is, wordt sneller boos en valt sneller aan.
Hoe meer voedsel er in een gebied is, hoe meer meeuwen er in het gebied komen. Als mensen meeuwen voeren, komen er meer meeuwen. Dat zorgt dan weer voor meer problemen. Houd meeuwen daarom zoveel mogelijk wild!
Tips om meeuwenoverlast te voorkomen
Als bewoner kunt u maatregelen nemen om overlast te voorkomen. Naast niet voeren is ook een schone omgeving belangrijk.
- Zet geen vuilniszakken buiten en gooi geen afval op straat.
- Zorg dat de deksel van uw afvalbak altijd dicht is.
- Heeft u een keer teveel afval voor in de bak, breng uw losse zakken dan naar het afvalscheidingsstation (de stort).
- Houd uw omgeving schoon en vraag ook uw buren dit te doen.
Zo vermindert u de meeuwenoverlast en vergroot u meteen uw woongenot.
Als u echt enthousiast bent over een schone omgeving, kunt u zelfs ‘zapper’ worden. Dan krijgt u van de gemeente gratis materiaal om in uw buurt zwerfafval te rapen. Veel mensen doen dit al, bijvoorbeeld als ze hun hond uitlaten of tijdens hun dagelijkse wandeling. Kijk voor meer informatie op de pagina www.dijkenwaard.nl/afval/zwerfafval-opruimen.
Onderzoek naar meeuwen
Wij snappen dat de overlast invloed heeft op uw woonplezier. Daarom blijven wij de groei van de groepen meeuwen volgen. Als er iets verandert in wetgeving of overlast dan passen we daarop onze werkwijze aan.
Overlast melden
Heeft u overlast van meeuwen? Doe dan een melding. Kies hierbij voor de categorie 'Overlast dieren'.
Ook broedende vogels op daken geven veel overlast. Broedende meeuwen en hun kuikens maken veel lawaai. De ouders beschermen hun jongen en voeren soms schijnaanvallen uit. Wij deden onderzoek naar de plekken in de gemeente waar op dit moment gebroed wordt.
Meeuwen in industriegebieden
Het grootste deel van de groep broedt in de industriegebieden. Voor de plekken in de woonwijken waar nu meeuwen broeden proberen we maatregelen te nemen om ze te weren. Dit lukt helaas niet overal. Bij overlast neemt de gemeente contact op met de eigenaar van de locatie. Het is aan de eigenaar om maatregelen te treffen. Vanwege de kosten is dit helaas niet overal haalbaar.
We krijgen ook meldingen op plekken waar volgens ons onderzoek geen nesten zijn. De overlast komt dan waarschijnlijk door het voeren. We hopen dat dit verandert doordat mensen zorgen voor een schonere omgeving.
Melden en maatregelen
Ziet u bij u in de buurt een nest? Neem dan zelf ook contact op met de eigenaar van het gebouw. Of meld dit bij de gemeente. Wanneer ze op uw eigen dak zitten, neem dan zelf de nodige maatregelen. Maak het meeuwen lastig om een nest bij u op het dak te maken.
Ze maken graag een nest op platte daken. Plaats ijzeren pinnen, metalen draden of netten. Doe dit dan wel voor of na het broedseizoen, dus van november tot en met maart. Dit omdat de vogels tijdens het broeden beschermd zijn. Haal na het broedseizoen de oude nesten weg en plaats de materialen. Dan komen de meeuwen niet terug.