Omgevingsvergunning
Wilt u verbouwen, aanbouwen, iets veranderen in de bestaande bouw of nieuw bouwen? In een aantal gevallen heeft u dan een omgevingsvergunning nodig. Voorheen ook wel bekend als bouwvergunning.
Activiteiten omgevingsvergunning
Een omgevingsvergunning bestaat altijd uit 1 of 2 bouwactiviteiten: omgevingsplan en technisch. Dit is afhankelijk van wat u gaat doen en waar u dat gaat doen. Meer hierover leest u op de pagina Bouwen: omgevingswet en wet kwaliteitsborging.
Wat moet ik doen?
- Doe de vergunningcheck
-
Kijk eerst of u een omgevingsvergunning nodig heeft of een melding moet doen. Doe daarvoor eerst de vergunningcheck op Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). U kunt de vergunningcheck voor meerdere werkzaamheden doen.
Geen vergunning nodig?
Blijkt dat een vergunning of melding niet nodig is? Dan kunt u aan de slag. Als u twijfelt, neem dan contact op met het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website).
- Bekijk de activiteiten
-
Een vergunning nodig? De vergunningcheck vertelt voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning moet aanvragen en/of melding moet doen. Meer over de verschillende activiteiten vindt u op de pagina Bouwen: omgevingswet en wet kwaliteitsborging.
- Bekijk de regels op de kaart
-
U moet opzoeken of uw plan past binnen het omgevingsplan of bestemmingsplan. Dat doet u bij regels op de kaart via Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website).
- Verken uw idee (niet verplicht)
-
Als u twijfelt of u een omgevingsvergunning krijgt voor uw plan, dan is het verstandig om een vooroverleg aan te vragen. Meer informatie vindt u op de pagina Verken uw idee.
- Vraag een vergunning aan
-
Een vergunning vraagt u aan via Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Voor particulieren gaat dit via DigiD. Voor bedrijven via eHerkenning. Vul bij de aanvraag ook uw contactgegevens in (zoals e-mailadres en telefoonnummer). Dan kunnen we bij vragen eenvoudiger contact met u opnemen.
Wat moet ik indienen?
Wat u moet indienen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning verschilt per activiteit. Een ambtenaar kan tijdens de behandeling van uw aanvraag om meer gegevens vragen. Maar meestal moet u de onderstaande gegevens indienen:
- Aanvraagformulier (deze krijgt u bij de aanvraag)
- Bouwkundige tekeningen, waaronder (als dit van toepassing is):
- Plattegrond
- Gevelaanzichten
- Doorsneden
- Detailtekeningen
- Situatietekening
Afhankelijk van het type bouwwerk en/of de locatie, kunnen ook onderstaande gegevens nodig zijn:
- Constructiegegevens: berekeningen, details en tekeningen
- BENG: energieprestatie
- Daglicht toetreding
- Brand- en rook compartimentering
- Brandveiligheidsvoorzieningen: brandblussers, rookmelders, etc.
- Riolering en hemelwaterafvoer: leidingplan met bijbehorende diameters
- Bodemsituatie: bodemonderzoek
- Akoestisch onderzoek: geluidwering
- Ecologisch onderzoek: flora en fauna wetgeving
- Stikstofberekening/Aerius calculatie
- Bouwhistorisch onderzoeksrapport (voor een monument)
Het Omgevingsloket online (OLO) is gestopt. Het indienen van aanvullingen op vergunningsaanvragen is via OLO niet meer mogelijk.
Per 1 juli 2024 kunt u aanvullingen indienen via een formulier in Mijn Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website).
Voor de meeste aanvragen heeft de gemeente 8 weken nodig om te beslissen over uw aanvraag. Dit kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. In bijzondere gevallen kan het langer duren.
Onvolledige aanvraag
Krijgt u tussentijds te horen dat de aanvraag niet volledig is? De beslistermijn stopt en u krijgt de tijd om alle gegevens aan te leveren. Daarna gaat de beslistermijn weer lopen.
De hoogte van de kosten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van uw aanvraag. De omgevingsvergunning kan uit verschillende onderdelen of activiteiten bestaan. De kosten (leges) van de verschillende activiteiten worden bij elkaar opgeteld en vormen samen het totaalbedrag.
Bij het indienen van uw aanvraag voert u alleen de bouwkosten op voor de onderdelen die vergunningplichtig zijn. De hoogte van de leges is namelijk onder andere afhankelijk van de hoogte van de opgegeven vergunningsplichtige bouwkosten.
Overleg vooraf met omwonenden en andere belanghebbenden wordt steeds belangrijker. Betrek, voordat u de vergunningsaanvraag doet, uw buren, de buurt en/of andere belanghebbenden bij uw initiatief. Op de pagina meepraten en meedoen vindt u hier meer informatie over.
Als u bouwt zonder een juiste vergunning of als u niet volgens de gegeven vergunning bouwt, kan dat vervelende gevolgen hebben. De gemeente kan ervoor zorgen dat de bouwwerkzaamheden stoppen, een boete opleggen, of zelfs eisen dat het bouwwerk wordt afgebroken.
Op de website officiëlebekendmakingen.nl(Verwijst naar een externe website) publiceert de gemeente alle omgevingsvergunningen die zijn aangevraagd en/of verleend.
De gemeente kan bij de aanvraag van bepaalde vergunningen, subsidies en bij vastgoedtransacties een onderzoek naar integriteit (Bibob) van de aanvrager doen. Met een integriteitsonderzoek wil de gemeente voorkomen dat ze criminele activiteiten mogelijk maakt. Ook beschermt de gemeente zo de betrouwbare ondernemers.
Bij alle aanvragen voor een omgevingsvergunning waarbij de bouwkosten hoger zijn dan € 500.000,- (exclusief BTW) wordt altijd een Bibob-onderzoek ingesteld. Meer informatie hierover kunt u vinden op Overheid.nl(Verwijst naar een externe website).
Uw aanvraag wordt getoetst aan de Nota Ruimtelijke Kwaliteit 2022 van Dijk en Waard(Verwijst naar een externe website). Dit wordt ook ‘welstand’ genoemd. Deze toetsing is onderdeel van uw aanvraag voor een omgevingsvergunning.
U kunt bij een vergadering aanwezig zijn om uw plan toe te lichten. Maak hiervoor een afspraak via de contactpersoon van uw aanvraag. De adviseurs ruimtelijke kwaliteit vergaderen digitaal op donderdag in de even weken van het jaar.
Planten en dieren kunnen veel last hebben van stikstof. Daarom mogen nieuwe ruimtelijke plannen en projecten geen extra stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden. Voor de gemeente Dijk en Waard gaat het om de natuurgebieden Eilandspolder en Schoorlse Duinen.
De gemeente Dijk en Waard heeft beleid vastgesteld waarbij voor kleine bouwwerken geen stikstofberekeningen hoeven te worden aangeleverd, omdat deze al door de gemeente zijn gedaan. De berekeningen zijn gebaseerd op projecten van 1 tot maximaal 11 woningen. Of u gebruik kunt maken van de vrijstelling, hangt af van de locatie waar u bouwt.
Voor overige projecten die afwijken van het bestemmingsplan, moet u aantonen of de aanvraag wel/geen stikstofuitstoot oplevert. Dit kunt u doen door middel van een (AERIUS-)berekening. Is de uitstoot van stikstof hoger dan 0,00 mol=moleculaire massa? Dan kan uw plan vanwege een te hoge stikstofuitstoot niet zomaar doorgaan.
Hieronder vindt u een afbeelding waaruit u kunt opmaken wat voor u van toepassing is. Onze berekeningen zijn gebaseerd op het gebruik van bepaalde werktuigen die minder stikstof uitstoten (stageklasse IV). Als u gebruik maakt van onze berekeningen, dan dient u zich te houden aan deze stageklasse bij het inzetten van werktuigen.
Als u gaat bouwen of verbouwen moet u rekening houden met regels over bodem en grond. Het kan zijn dat grond vervuild is en dat u daarom maatregelen moet nemen.
De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord(Verwijst naar een externe website) heeft een bodemloket waar informatie te vinden is over eerdere bodemonderzoeken.
Archeologie is van belang bij alle ruimtelijke plannen waarbij in de bodem gegraven, geboord of geheid wordt. Bij bouwplannen beschermt de gemeente zoveel mogelijk de culturele en archeologisch waarden in de bodem. Dit noemen we ook wel erfgoed. Het liefst laten we deze bijzondere waarden in de bodem zonder ze te verstoren. Dit is niet altijd mogelijk. Het kan nodig zijn om de archeologische waarden op te graven en te onderzoeken.
Heeft u plannen om te bouwen of te verbouwen? Hou er dan rekening mee dat u te maken kunt krijgen met archeologie. Volgens de wet geldt het principe ‘de verstoorder betaalt’. Dit betekent dat degene die een huis wil bouwen of op een andere manier de bodem gaat verstoren, de kosten voor het archeologisch onderzoek moet betalen.
- Bij bouwplannen kunt u te maken krijgt met archeologische waarden.
- De gemeente vraagt u een archeologische quickscan te doen.
- De quickscan geeft aan of verder onderzoek nodig is.
- In sommige gevallen is het beter om het bouwplan aan te passen, om te voorkomen dat er archeologisch onderzoek gedaan moet worden.
- Ook zijn er goede mogelijkheden om ‘archeologie-vriendelijk’ te bouwen.
De Flora- en faunawet beschermt die planten- en diersoorten die vrij in het wild leven. Activiteiten aan uw pand of op uw perceel kunnen van invloed zijn op de eventueel aanwezige beschermde planten en (broedende) dieren. Het is goed om te weten dat iedereen hierin een zorgplicht heeft en zich moet houden aan de wettelijke richtlijnen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij uzelf. In sommige gevallen is een ecologisch onderzoek nodig.
Heeft u problemen met een aanvraag of melding in het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website)? Aan de rechterzijde in het Loket is een helpcentrum waar u uw vraag kunt stellen.
Komt u er daarmee niet uit? Neem dan contact op met het Omgevingsloket Dijk en Waard.