Kanaalpark Dijk en Waard

Langedijk en Heerhugowaard zijn vanaf 1 januari 2022 samen de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Waar het kanaal Alkmaar – Omval – Kolhorn de grens vormde tussen beide gemeenten, ligt het kanaal nu in het geografische hart van Dijk en Waard. Dat biedt een unieke aanleiding om het gebied grenzeloos aan elkaar te smeden.

Een verbindend geheel

In het gebied rondom het kanaal komen plannen, ideeën en ontwikkelingen samen. Denk aan het Stationsgebied, Westpoort, Stadshart, Westdijk, toekomst voor het Museum BroekerVeiling, Havengebied Broek op Langedijk en het Oosterdelgebied. Een verbindend geheel waar handelsroutes elkaar vroeger kruisten. Een gebied waar geschiedenis ligt. Een gebied dat iets zegt over de identiteit van gemeente Dijk en Waard.

Met ‘Grenzeloos Dijk en Waard, opmaat naar een gebiedsvisie (Kanaalpark)’ willen de fuserende gemeenten samenhang brengen tussen alle ontwikkelingen in het hart van de nieuwe gemeente. Het centrale gebied dat verbindt. Een gebiedsvisie is een stip op de horizon. Het concept leest u hieronder.

De gemeente vraagt inwoners om samen invulling te geven aan deze ‘stip op de horizon’. Heeft u een verhaal, idee of activiteit dat past in dit gebied? Dan willen we dat graag horen, zien of lezen. Laat u inspireren door de verhalen en onderwerpen:

Op 18 november en 6 december zijn online bijeenkomsten gehouden over de volgende thema's:

  • Rust en groen
  • Levendigheid en voorzieningen
  • Verbinding centraal

Was u niet bij de bijeenkomst op 6 december? Het beeldend verslag kunt u downloaden (pdf, 10 MB) .

Was u niet bij de bijeenkomst op 18 november? De samenvatting op hoofdlijnen kunt u downloaden (pdf, 175 KB) .

Ter inspiratie kunt u hier kaartjes downloaden (pdf, 11 MB) . Deze kaartjes geven een beeld van mogelijkheden in het gebied en kunnen aanleiding zijn tot een gesprek. Wat spreekt u aan? Wat past in dit gebied rond het kanaal? Wat vindt u totaal niet wenselijk? Mist u nog ideeën of beelden?

Vragen?

Heeft u vragen over het project ‘Grenzeloos Dijk en Waard, opmaat naar een gebiedsvisie (Kanaalpark)’. Stuur ons dan een e-mail .