Bomenbuurt

Categorieën

  • Noord- en Zuid-Scharwoude
  • Woonomgeving

De Bomenbuurt in Zuid-Scharwoude gaat opnieuw ingericht worden.

Wat

De inrichting van de Bomenbuurt is erg verouderd en de materialen zijn aan vervanging toe. De riolering, het groen en de wegen worden aangepakt. 

De maatschappelijke eisen aan wijken zijn erg veranderd, onder andere het klimaatbeleid. Dit wordt ook meegenomen in de nieuwe inrichting van de Bomenbuurt.

Waar

De Bomenbuurt is een oude wijk en ligt tussen de Oostelijke Randweg en de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude.

Wanneer

2023

Inloopbijeenkomst voor bewoners.

2024
  • Verschillende klankbordgroep bijeenkomsten zijn georganiseerd.
  • Juli: Presentatie definitief ontwerp aan bewoners
  • Oktober: Presentatie van het definitief ontwerp aan klankbordgroep
Najaar 2025

Voorbereiding voor de uitvoering.

Na veel gesprekken met de klankbordgroep, ontwerpers en beheerders is er een definitief ontwerp gemaakt. Dit ontwerp houdt naast parkeren en groen ook rekening met factoren zoals hitte en wateroverlast voor de komende 60 jaar. Samen met de klankbordgroep en de gemeente is dit ontwerp gepresenteerd in de grote zaal van De Roode Leeuw in Zuid-Scharwoude.

Groenplan

Bomen

De gemeente wil zoveel mogelijk bestaande bomen behouden. Alle 400 bomen in de buurt zijn beoordeeld op kwaliteit. Voor de herinrichting worden 2 lindebomen gekapt en de groenstrook langs LSVV krijgt een opknapbeurt. In de buurt worden de volgende bomen geplant:

  1. Grote bomen: deze bomen worden alleen geplant waar ze genoeg ruimte hebben om groot te worden (bijvoorbeeld in het parkje Grenswoude).
  2. Middelgrote bomen: deze bomen komen in de plantsoenen. We kiezen voor verschillende soorten voor meer biodiversiteit.
  3. Kleine bomen: deze bomen komen langs de straten. We kiezen voor verschillende soorten, maar smalle bomen die maximaal 8 meter hoog worden.
  4. Meerstammige heesters: door meer variatie komen in de plantsoenen ook meerstammige heesters met bloemrijke ondergroei voor optimale biodiversiteit.

Het is natuurlijk de Bomenbuurt, we hebben getracht om zoveel mogelijk bomen, die de straatnaam dragen ook in de straat te verwerken. Zo komt er een kastanjeboom in de Kastanjelaan. 

Bekijk hier de overzichtstekening (pdf, 3 MB) van de Bomenbuurt.

Nieuwe beplanting

De buurt heeft plekken met verschillende groene bomen en planten. Langs de rand van het sportpark en bij de Langebalkweg liggen belangrijke stroken. Ook bij de entreewegen en centraal in de buurtjes liggen grotere groenvakken. Deze worden opnieuw beplant met een variatie aan meerstammige heesters, kleine bloeiende heesters en middelgrote bomen. Voor biodiversiteit is meer aandacht, door het aanleggen van bloemrijke grasvelden, verschillende soorten bomen en een insectenhotel. Dit zal meer insecten, vogels maar ook egels aantrekken in de wijk.

Groen en wandelen

Rondje Grenswoude

Bij de brug bij de Lindenlaan, die nu alleen toegankelijk is voor fietsers en voetgangers, komt haaksparkeren in de groenstrook. Omdat er klachten waren over het druipen van de lindebomen, verbeteren we de groeiomstandigheden van deze bomen. Twee lindebomen worden gekapt vanwege hun locatie bij de inspectieput en rioolstelsel.

Wandelpad

Naast een cluster van 10 parkeerplaatsen komt een wandelpad door het groen, zodat de bewoners van Grenswoude een rondje kunnen wandelen. Langs het wandelpad komen bloeiende planten en bloemenmengsels. Een centraal pleintje met bankjes biedt een plek om te zitten en uit te rusten.

Wandelroute

De twee parkjes (Grenswoude en Berkenhof) en de twee kerken (Sint Jan de Doper en de Koogerkerk) in de Bomenbuurt worden verbonden door een wandelroute. Dankzij het bruggenproject is deze route extra herkenbaar door een brede trottoirband. Via een houten bruggetje wordt ook het eiland verbonden.

Verkeer

De Koog

De Koog wordt vaak gebruikt als verbindingsweg tussen de Lange Balkweg en de Korte- en Langeweide, maar deze weg is hier niet voor bedoeld. Veel weggebruikers houden zich niet aan de snelheid van 30 kilometer per uur. De huidige wegversmallingen zorgen niet voor een veiliger verkeerstroom. De Koog en Lange Balk weg, zullen versmald worden, om zo de snelheid van het verkeer eruit te halen. Voor het afsluiten van de Koog is geen draagkracht vanuit de buurt en de verkeersintensiteit bleek te laag om het besluit te nemen. 

Doorgang afgesloten voor autoverkeer

Wel wordt de doorgang bij de Dorpsstraat/Lindenlaan/Kastanjelaan afgesloten voor autoverkeer. Deze doorgang is dan alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Het eiland (Olmenlaan, Elzenlaan, Eikenlaan en de Cederlaan)

De gevaarlijke situatie bij de uitgang van de wijk en de Lange Balkweg, omdat daar auto's staan die het zicht belemmeren. Het is straks niet meer mogelijk om langs de weg te parkeren, omdat de weg smaller wordt. Helaas is het idee om meer kunnen vergroenen zodat de wegen smaller worden of het instellen van éénrichtingsverkeer niet door de buurt opgenomen.

Lindenlaan, Larixlaan en Esdoornlaan 

Deze straten worden éénrichtingsverkeer, omdat de beschikbare ruimte te klein is om een volwaardige straat conform de landelijke richtlijnen aan te leggen. Daarom wordt er een éénrichtingsverkeersituatie gecreëerd. De Lindenlaan wordt éénrichting vanaf de Dokter Wilminkstraat tot aan de Larixlaan. De Larixlaan wordt éénrichting vanaf de Lindenlaan naar de Populierenlaan. De Esdoornlaan wordt éénrichting vanaf de Kastanjelaan naar de Wilgenlaan. Dit was eerst andersom, maar de klankgroep gaf aan dat auto's dan in de huizen zouden schijnen op de Kastanjelaan.

Parkeren

Tijdens de bewoners avonden kwam naar voren, dat er te weinig parkeerplaatsen waren. Op dit moment zijn er in de gehele wijk 471 parkeerplaatsen. Na het uitvoeren van de wijk zullen het er 505 plaatsen zijn. In totaal 34 extra plaatsen. 

Verharding 

Rijbaan

De rijbanen hebben nu een asfaltconstructie. Asfalt in woonwijken is niet meer van deze tijd. De asfaltverharding wordt vervangen door gebakken klinkers (in keiformaat). De kleur is een gemengd rood/bruine kleur.

Trottoirs

In de trottoirs worden dezelfde type tegels gebruikt, namelijk de 30x30 cm tegel. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen hergebruiken we de tegels die nog goed zijn.

Parkeervakken

In de parkeervakken komen grasstenen. Deze grasstenen zijn goed beloopbaar, waterdoorlatend en klimaatadaptief. Dit betekent dat deze plekken minder warm worden in warme tijden.

Riolering

Het huidige rioolstelsel is een gemengd systeem. Dat betekent dat het vuile water (van douche, wasmachine, toilet) samen met regenwater in één rioolsysteem komt. Dit is een manier om rioolwater af te voeren, waarbij het regenwater gezuiverd moet worden. Door een gescheiden systeem aan te leggen, komt het regenwater uiteindelijk in de watergangen of in het grondwater. Dit laatste wordt verder uitgelegd bij klimaatadaptieve maatregelen.

Regenwater apart afvoeren

Om bewoners bewust te maken en de mogelijkheid te geven om regenwater apart af te voeren, krijgen alle bewoners twee erfscheidingsputjes aangeboden: één voor vuil water en één voor regenwater. Zo kunnen bewoners hun regenwaterleidingen aansluiten op het regenwaterriool. Dit is een klimaatbestendigere oplossing. Tijdens bewonersavonden bleek dat veel bewoners niet wisten wat de bedoeling was. Voor de uitvoering wordt u benaderd door het uitvoeringsteam, dat alles duidelijk zal uitleggen.

Klimaat helpende oplossingen

Waterhuishouding

Zoals aangegeven bij riolering, laten we het regenwater naar de watergangen stromen, of beter nog, naar het grondwater. Hoe werkt dat? Regenwater valt op straat en komt in een kolk. Deze kolk is verbonden met de wegfundering, waar holle ruimtes zijn. Deze ruimtes vullen zich met regenwater. Na de bui zakt het regenwater langzaam in de grond of naar de drain die we aanleggen voor als er te veel water in de grond komt. Via de drain komt het regenwater uit in de watergangen. 

Op de Berkenhof stroomt regenwater direct van de straat naar de groenstrook en daarna naar de watergang.

In de bochten van bijna alle straten komt een verlaagd groen vak, waar het regenwater in kan lopen om zo het grondwater te bereiken.

Bomen

Er komen meer bomen in het project. Hierdoor komt er meer schaduw in de wijk, wat zorgt voor koelere temperaturen tijdens warme dagen. We hebben rekening gehouden met zonnepanelen; de bomen worden zo geplaatst dat ze de zonnepanelen niet hinderen.

Biodiversiteit

De groenvakken worden ingericht met kruidenmengsels. Dit trekt meer insecten aan, wat zorgt voor meer vogels in de wijk.. Door meer bomen toe te voegen in de bomenbuurt, zal er meer schuilplekken komen voor de vogels.  Zo blijft de biodiversiteit in stand of zal zelfs verbeteren.

Speeltuinen

Er zijn drie speeltuinen in de wijk die aan vervanging toe zijn. Wanneer de wijk wordt aangepakt, gaan we samen met de kinderen in de buurt nieuwe ontwerpen maken. De kinderen krijgen de opdracht om binnen een budget en randvoorwaarden een speeltuin te ontwerpen.

Op 1 november 2023 is er een klankbordgroep bijeenkomst gehouden in de Binding, Zuid-Scharwoude. 

Er is samengewerkt aan het voorlopig ontwerp. Het voorlopig ontwerp wordt op een later moment gepresenteerd aan de bewoners. Daarna worden de puntjes op de i gezet. Het definitief ontwerp wordt gedeeld op de website. Daarna gaat de aanbesteding van start.

De actie- en vragenlijst is doorgenomen:

  • De renovatie van het riool (d.m.v. relining) wordt in de Lindenlaan gedaan uit praktisch oogpunt. Er wordt een gescheiden aansluiting aangeboden. Dit is een kans om het regenwater en riool apart te koppelen. Iedereen krijgt de gelegenheid om aan te koppelen. Dit moeten inwoners zelf regelen omdat het eigen grond betreft.
  • Een beheerder Groen wordt gevraagd om bomen goed te inventariseren.
  • De projectleider maakt een inventarisatie wie er een aansluiting tot zijn huis (op eigen erf) wenst.
  • De riolering/aansluitingen lopen anders dan op tekeningen van de gemeente. Dit is bekend bij de gemeente en daar wordt aan gewerkt.
  • Gemeente wil klimaat verbeteren.
  • Veel luizen in de bomen in de Lindenlaan. Er komt een wijkschouw om de situatie aan te pakken.
  • Boom brug eiland richting Berkenhof graag snoeien, breken alsmaar takken af. In de wijkschouw (zie hierboven) wordt dit ook meegenomen.
  • De projectleider gaat straten, verkeersstromen en parkeermogelijkheden in kaart brengen

Hieronder vindt u de aandachtspunten vanuit 't Eiland over de herinrichting van de Bomenwijk in Zuid-Scharwoude.

Tijdens de bewonersbijeenkomst kwamen diverse thema's aan bod. Deze zijn verzameld en staan hieronder vermeld.

Riolering

Vanwege de klimaatverandering zijn er belangrijke aanpassingen nodig voor de riolering. Ten eerste is er de wateroverlast bij hevige buien, die nu vaker voorkomen. Daarnaast is er hittestress, wat betekent dat er minder water beschikbaar is, bij extreme hitte. Dit zijn allemaal zaken waar de gemeente rekening mee moet houden.

Grondwateroverlast

Enkele bewoners meldden grondwateroverlast. Tijdens de herinrichting wordt daarom een regenwaterriool en een drainage aangelegd. Woningeigenaren kunnen hierop aansluiten als zij dat willen. Ze kunnen dit aangeven via het projectteam, dat persoonlijk langs komt. Acute meldingen over overlast kunnen telefonisch bij de gemeente worden gemeld. Minder acute problemen kunnen via de Fixi-app worden doorgegeven.

Regenwater afkoppelen

Om duurzaam met regenwater om te gaan, biedt de gemeente de mogelijkheid om regenwater van particulier terrein af te koppelen. Dit doen we door het aanbieden van twee erfscheidingsputjes( 1 voor vuilwater en 1 voor regenwater), die in een persoonlijk gesprek met de bewoner worden besproken. Door op deze manier regenwater af te voeren, komt het niet bij de rioolzuivering van het Hoogheemraadschap, maar in de naastgelegen watergangen. Regenwater op straat zal via de wegfundering langzaam afvloeien naar het grondwater of de naastgelegen watergangen. Naast deze oplossing kan je als bewoner ook je regenpijp afkoppelen naar je tuin of een regenton installeren.

Aansluiting voor regenwater

Voor particuliere gebieden zorgt de gemeente voor een aansluiting voor het regenwater. De stegen zijn vaak eigendom van de woningeigenaren zelf, die gezamenlijk het pad en de afwatering moeten onderhouden en realiseren .Let op hier is dus een actie nodig door de particulieren eigenaren.

Wegen en parkeren

Er zijn zorgen geuit over parkeren in de wijk en gevaarlijke situaties op de Koog. Parkeren is gedeeltelijk opgelost door parkeervakken te creëren, waardoor er efficiënter geparkeerd kan worden. Deze vakken worden aangelegd als zogenoemde groenparkeervakken. Ook worden er extra parkeervakken aangebracht bij het parkeerterrein van LSVV.

Afsluiten van de Koog voor autoverkeer

Er is veel discussie geweest over het afsluiten van de Koog (ter hoogte van de Roode Leeuw) voor autoverkeer. Dit stuitte op veel weerstand bij de meeste buurtbewoners. Omdat de verkeersbewegingen meevielen, is besloten de Koog open te laten voor autoverkeer. Om het verkeer minder snel over de Koog te laten rijden, gaan we de weg versmallen. 

Nieuw fietspad

De doorgang Dorpsstraat/Lindenlaan/Kastanjelaan wordt afgesloten voor autoverkeer en omgevormd tot een fietspad. De wijk is op die manier meer ingericht voor fietsers dan voor autoverkeer. De Lindenlaan, van de Wilgenlaan tot de Dr. Wilminkstraat, wordt eenrichtingsverkeer.

Uitstraling met dorpsgevoel

De nieuwe uitstraling van de wijk omvat een groene parkeerstrook met rode gebakken stenen. Deze uitstraling geeft een warm dorpsgevoel. Dit materiaalkeuze heeft als voordeel dat het koeler zal zijn bij warm weer dan het huidige asfaltpakket. Sommige stoepen zijn nu slecht begaanbaar door wortelgroei. Dit probleem gaat worden opgelost tijdens de werkzaamheden.

Groen

Een groen inrichting is tegenwoordig een zeer belangrijk onderdeel van een inrichtingsplan. Groen voldoet namelijk aan veel duurzaamheid- en klimaatadaptieve aspecten. De wijk wordt minder warm (hittestress) en het is goed voor de biodiversiteit. Het belangrijkste is dat het bijdraagt aan een mooie leefomgeving. De naam "Bomenbuurt" zegt het eigenlijk al. Daarom wordt er ook gekeken naar de juiste bomen in de juiste straten.

Zonne-energie

Zonne-energie is op dit moment een belangrijk item voor duurzaamheid. Daarom houden we rekening met de nieuw te planten bomen, zodat deze geen belemmering vormen voor zonnepanelen. Dit geldt niet voor de bestaande bomen.

Onderhoud groen

Vanuit de bewoners waren er zorgen over het onderhoud van het groen na de werkzaamheden. Het groenplan is uitvoerig besproken met de groenbeheerder. Hieruit is een onderhoudsplan naar voren gekomen, dat is afgestemd op de wensen en eisen van de gemeente Dijk en Waard. Het groenplan is nauw afgestemd met de klankbordgroep, waar we de volgende items hebben besproken: insectenhotels, bloemrijk grasmengsel, bomen van de juiste hoogte, het laag houden van groen in de bochten, het luizenprobleem in de Lindenlaan, grasvelden en plantenbakken.

Kabels en leidingen

Inderdaad, kabels en leidingen zijn een belangrijk onderdeel van de herinrichting van de wijk. We moeten rekening houden met de energietransitie, een mogelijk nieuw warmtenet en glasvezelkabels. Deze moeten in de ondergrond worden geplaatst, waar ook het nieuwe riool komt. Daarbovenop komt een groenstrook met bomen. Bomen en kabels en leidingen gaan niet echt samen. Daarom gaat de gemeente in gesprek met de nutspartijen om een goede oplossing te bedenken.

Spelen

In het herinrichtingsproject van de Bomenbuurt in Zuid-Scharwoude zijn er drie locaties met speelgelegenheden, namelijk op de Koog, Kastanjelaan en Cederlaan. Er zijn diverse reacties gekomen van de bewoners, maar het gaat vooral om de gebruikers: de kinderen zelf. Daarom gaan we samen met de kinderen de speeltuinen inrichten, waarbij we rekening houden met speeltoestellen voor alle (kinder)leeftijden, mindervalide kinderen, bankjes en prullenbakken. Kortom, alle facetten voor nieuwe speeltuinen.

Beweegroute

Daarnaast zijn we bezig met het onderzoeken van een beweegroute in de wijk, waarbij we proberen bewoners te motiveren om in beweging te blijven. Er komen geen extra prullenbakken komen elders in de wijk, omdat er voldoende zijn.

BouwApp

Download de BouwApp om op de hoogte te blijven van werkzaamheden en andere ontwikkelingen over de Bomenbuurt. De App kunt u gratis downloaden in de App Store(Verwijst naar een externe website) en Google Play Store(Verwijst naar een externe website).

Vragen of meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over de werkzaamheden in de Bomenbuurt? Stuur dan een e-mail naar bomenbuurtzs@dijkenwaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres).